Jill
Jill Kids 19 sep 2019

Help, mijn kind pest! Zo pak je dat als ouder het best aan

Jouw kind, een pester? Dat kan niet! Tot andere ouders je er mee confronteren en je beseft dat je kind toch dingen doet die jij niet van hem of haar verwacht. Zit je met de handen in het haar over hoe je dat pestgedrag kunt aanpakken? Hier zijn alvast enkele tips.

Praat met je kind over pesten

De eerste stap is uiteraard met je kind praten over zijn of haar gedrag. Wat is er precies aan de hand? Is jouw kind alleen de pester of wordt het meegetrokken door een groepje?

Probeer zo een beeld te creëren van de hele situatie. Als je kind toegeeft te pesten, kun je er naar door vragen. Waarom doet hij of zij het? Is het om zich beter te voelen of juist een gevolg van frustratie?

Dankzij gerichte vragen kun jij inzicht krijgen in het hoofd van je kind en ziet je kind misschien al wel in dat wat hij of zij doet eigenlijk niet juist is.

Praat me de school

Bovenop de informatie van je kind is het altijd wijs om ook het verhaal van de school op te vragen. Hebben de leerkrachten door wat er gebeurt? Wat doen ze al om in te grijpen? Wat wil jij dat ze doen wanneer ze je kind betrappen op zo’n pestgedrag?

Speel open kaart, vertel dat je er erg mee zit en maak duidelijk dat ook jij wilt dat het stopt. Vraag ook zeker of de leerkrachten jou op de hoogte willen houden zodat je zeker bent dat je niets zult missen als er weer iets misloopt.

Praat met de ouders

Net als met de leerkrachten moet je open kaart spelen met de andere ouders. Het is veel beter toe te geven dat je kind pest en dat je dat verschrikkelijk vindt, dan te doen alsof er niets aan de hand is. Alleen zo maak je ook duidelijk dat je er iets aan wilt veranderen.

Bovendien ben je zo opnieuw zeker dat je ook via hen te horen krijgt mocht er iets mislopen zodat jij thuis kunt ingrijpen.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Help, mijn kind pest! Zo pak je dat als ouder het best aan
Sluiten