Jill
Jill Culinair 11 jul 2019

Niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond

Een blije geit in een weiland, opengesneden avocado’s die vrolijk in de zon chillen en een pratende banaan maken je maaltijd nog geen gezonde maaltijd. Wat als goed wordt voorgesteld op verpakkingen is dat niet altijd.

Vernuftige reclame

Je bent je er uiteraard wel ergens bewust van dat die lachende aardbei niet meteen betekent dat het voedsel in die verpakking gezond is. Maar toch is de kans groot dat je voor die verpakking gaat, zeker als die aardbei op ecologisch bruin papier geprint is. Terwijl er misschien overmatig veel suiker of bewaarmiddelen in dat product zitten, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij ‘gezonde’ sapjes.

Logisch ook wel. Niemand wil een blij varken door de modder zien rollen op de verpakking van een karbonade om te bewijzen dat ‘ie écht een goed leven heeft gehad.

Check de ingrediëntenlijst

Hoe valide en mooi de verpakking ook oogt, een korte blik op de ingrediëntenlijst is de eerste stap richting een gezonde maaltijd. Een simpele regel die je in de supermarkt kunt hanteren is het aantal ingrediënten tellen. Bestaat die lijst uit meer dan zes ingrediënten? Dan is het in negen van de tien gevallen rotzooi.

Vers, vers, vers

Daarbij geldt ook dat onverwerkte producten minder snel ongezond zijn (alles met mate natuurlijk) en dat je het best ook wat verse producten in je winkelwagen legt. Daar zitten meestal al minder bewaarmiddelen in zodat je je daar al geen zorgen over moet maken.

Lees ook: 10 alledaagse producten, maar dan in eerlijke verpakkingen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond
Sluiten