Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Culinair 6 feb 2018

5 suikervervangers die toch lekker zoet zijn

Af en toe een beetje suiker op zijn tijd, daar is helemaal niets mis mee. Toch is het voor jezelf én vooral voor je kinderen een goed idee om te minderen met de geraffineerde variant van suiker. Met deze 5 natuurlijke suikervervangers maak je recepten lekker zoet.

natuurlijke suikervervangers

1. Bananen

Een lekker, voedzaam en zoet stuk fruit en een perfecte zoetmaker in baksels en smoothies. Een banaan bevat veel vitamine (B & C), mineralen (o.a. kalium en magnesium) en vezels. Misschien denk je dat je er dik van wordt, maar dat is niet waar. Zolang je niet drie bananen per dag eet, tenminste.

2. Dadels

Dadels zijn uit zichzelf al kleine zoete snacks die ook nog boordevol vitamine B en kalium zitten. Ze bevatten ook behoorlijk wat fruitsuikers, dus eet ze met mate. Gepureerd kun je dadels als suikervervanger in cake of taart gebruiken en in kleine stukjes vervangen ze suiker in bijvoorbeeld granola of muesli.

natuurlijke suikervervangers

3. Rauwe cacaopoeder

Het smaakt misschien een beetje bitter (net als hele pure chocolade), maar het geeft je recepten een heerlijke chocoladesmaak. In vergelijking met normale chocolade bevat rauwe cacao minder suiker, melk(poeder) en vet. Bovendien is het juist heel gezond, met voedingsstoffen als ijzer, zink, vitamine C en essentiële vetzuren.
natuurlijke suikervervangers

4. Kokos

Je bent ervoor of ertegen: kokos. Geraspt, geschaafd, als drankje of als olie. In veel zoete gerechten wordt kokos gebruikt als vervanger van suiker of vet (boter/olie). Een kokosnoot zit vol met goede verzadigde vetten en helpt het lichaam om voedingsstoffen (calcium, ijzer en essentiële vetzuren) op te nemen.

5. Palmbloesemsuiker

Wil je toch graag suiker gebruiken? Neem dan palmbloesemsuiker als vervanger van geraffineerde (witte) suiker. Deze suiker is minder bewerkt. Nadeel: het heeft een specifieke smaak én het blijft natuurlijk suiker (hoewel dat laatste eigenlijk geldt voor alle vervangers uit deze lijst, zelfs voor fruit).

Reageer op artikel:
5 suikervervangers die toch lekker zoet zijn
Sluiten