Jill
Jill Kids 12 dec 2018

Waarom de nee-fase van een peuter onvermijdelijk is

Op een gegeven moment lijkt het alsof ‘nee’ het enige woord in de vocabulaire van je peuter is. Nee, hij wil niet dat t-shirt met dino’s op aantrekken. Nee, hij wil niet op de achterbank van de auto. Nee, nee, nee. Susanne Denham legt uit dat er een wetenschappelijk basis is voor die nee-fase van je peuter.

Peuterweigering

De wetenschappelijke naam voor de fascinatie van je kindje voor het woord ‘nee’ is ‘peuterweigering’, aldus ontwikkelingspsychologe Susanne Denham in een interview met Baby Center. Ze zijn zo dol op het woord simpelweg omdat ze het voor hen een nieuwe ervaring is om tegen de wil van mama en papa in te gaan. Ze voelen zich voor het eerst echt onafhankelijk en gebruiken ‘nee’ zo vaak mogelijk gewoonweg omdat ze het kúnnen.

nee-fase van peuters

Nee-fase

De nee-fase begint bij kinderen zodra ouders ermee beginnen. Tussen de 8 en 12 maanden gaan baby’s steeds ondeugendere dingen doen (dat moeten we je vast niet uitleggen) en gebruiken ouders zelf vaker ‘nee’. Volgens Denham leert je kindje door de toon van je stem dat ‘nee’ iets heel anders betekent als bijvoorbeeld ‘ik hou van je’. Daardoor zal het beteuterd omkijken wanneer jij dringend ‘nee’ zegt wanneer het op het punt staat het keukenkastje met zijn petieterige vingertjes open te trekken.

Maar de werkelijke betekenis van het woord begrijpen ze dan nog niet. Dat komt pas wanneer ze tussen de 12 en 24 maanden zijn. En ja, dan breekt de nee-fase los.

Keuzes

Als je ten einde raad bent met dat constante ge-nee van je kind, is het goed om hem te laten kiezen. In plaats van iets te vragen als: ‘Wil je dit shirt vandaag dragen?’,vraag je gewoon ‘Wil je het Moana-shirt of het Frozen-shirt vandaag dragen?” Daarop kunnen kinderen niet ‘nee’ op antwoorden: het is a of b.

nee-fase van peuters

Stop zelf met ‘nee’

Het woord ‘nee’ gebruiken om je kind iets af te leren is een natuurlijk reflex. Het is nu eenmaal de makkelijkste manier om je kind te tonen wat wel en niet mag. Maar als jij het vaak gebruikt, neemt je kind dat over. Gebruik jij het minder vaak, dan is de kans groot dat je kind het ook minder zal gebruiken.

En als je denkt dat de nee-fase nooit op zou houden, bedenk dan: je baby voelt zich er krachtig en zelfverzekerd door. En die fase gaat echt wel weer voorbij. Tot de tienerpuberteit aanbreekt.

Lees ook: De juiste methode om je kind te straffen

Reageer op artikel:
Waarom de nee-fase van een peuter onvermijdelijk is
Sluiten