Rachelle
Rachelle Persoonlijk 19 mrt 2019

Gebruik je wc niet als vuilbak: dit mag je niet door de wc spoelen

Spoel jij soms een niet-recycleerbaar wc-rolletje of make-updoekjes door de wc? Dat kun je best niet meer doen, want het brengt tal van gevolgen met zich mee. Deze 7 dingen mag je niet door de wc spoelen.

Niet door de wc spoelen

Alles wat je door de wc (of gootsteen, wasbak en doucheputje) spoelt, komt in de riool terecht. Als je dingen doorspoelt die je eigenlijk niet mag doorspoelen, kan dat riool verstopt raken. Bij waterzuiveringsinstallaties wordt het vuil uit het rioolwater gezuiverd, maar dat kost geld, energie én misschien wel het belangrijkste: het belast het milieu. Zo mogen de volgende voorwerpen echt niet in het riool terecht komen:

1. Doekjes voor persoonlijke hygiëne
Sommige soorten vochtig wc-papier mag door de wc worden gespoeld, let wel: alleen als het icoontje van een toiletpot op de verpakking staat. Babydoekjes en doekjes om make-up te verwijderen mag je dan weer niet door de wc spoelen.

2. Medicijnen
Jaarlijks worden zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd. En dat terwijl je geen medicijnen door de wc mag spoelen. Lever oude medicijnen gewoon in bij de apotheek.

3. Chemisch afval
Verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen ook niet in de riool te komen. Die kun je inleveren bij het containerpark (klein gevaarlijk afval).

4. Vet
Olie en (frituur)vet kan je het best ook niet door de wc spoelen. Dat moet je eveneens naar het containerpark brengen. Giet frituurvet in een lege plastic fles of melkpak met dop. Olie of vet uit de pan kun je met een vel keukenpapier uitvegen; oe je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, dan mag het in de GFT-bak (met papier en al). Gekleurd papier of papier met opdruk hoort bij de restafval. 

5. Grote etensresten
Dranken en vloeibare restjes kun je door de wc spoelen, maar vaste etensresten horen in de GFT-bak. Kippenbotjes, koffiedik, theebladeren, groenten en pasta horen niet in de riool te komen. Zeef groente en pasta dan ook uit de restjes soep of saus die je weg wilt spoelen. 

6. Maandverband, tampons en condooms
Deze producten kunnen, evenals vet en grote etensresten, de wc verstoppen. Deze voorwerpen kunnen achterblijven in de leidingen, waardoor die weer vernauwen en er op den duur verstoppingen ontstaan. 

Van linnen lappen tot de menstruatiecup: honderd jaar menstruatie in het kort

7. Goudvissen
Goudvissen kun je ook beter niet door de wc spoelen, dode vissen kunnen namelijk bacteriën en virussen verspreiden. Levende vissen kunnen het ecosysteem erg uit balans brengen.

Wat dan wel?

Hou er voortaan dus rekening mee dat alles wat je door de wc spoelt in de riool terecht komt. Etensresten die door het zeefje of de gootsteen kunnen (sausjes, melk, soep etc.) mag gewoon worden doorgespoeld, evenals huishoudelijke reinigingsmiddelen en afwaswater. Twijfel je of je iets door de wc mag spoelen? Raadpleeg dan EcoWerf.be.

Recycleer je wel zoals het hoort en merk je dat je kleine spruit enthousiast wordt wanneer hij/zij de vuilniswagen ziet?

Waarom worden kinderen zo enthousiast van vuilniswagens?

Reageer op artikel:
Gebruik je wc niet als vuilbak: dit mag je niet door de wc spoelen
Sluiten