Jill
Jill Persoonlijk 10 okt 2019

Help, ik zit niet op een roze wolk!

Veel kersverse ouders ervaren de eerste dagen of weken na een bevalling niet meteen als de meest fantastische periode in hun gezinsleven. De befaamde roze wolk waarop ze zich zogezegd moeten bevinden, blijkt plots niet te bestaan.

Door Rebecca Sermeus, kraamverzorgende bij Familiehulp.

De daaropvolgende ontnuchtering voedt de twijfels en is allerminst ideaal voor het reeds door hormonen en vermoeidheid geteisterde gemoed. Nochtans zijn zulke gevoelens perfect normaal.

Papa’s roze wolk

Enkele weken geleden belandde acteur Andy Peelman – bekend van de Buurtpolitie – in het oog van een kleine mediastorm. Hij verklaarde op Q-music dat hij nog niet oprecht kon zeggen dat hij zijn pasgeboren dochter Feline al graag zag. Het leverde hem op sociale media een flinke portie onbegrip en kritiek op.

Nochtans is Andy Peelman lang niet de enige man die dit overkomt. En hij zal zeker niet de laatste zijn. Vanuit natuurlijk oogpunt is dat ook logisch. Als vader ben je lichamelijk minder betrokken bij de zwangerschap en de bevalling. Het ontbreekt je ook aan moederinstinct en dus is de band met je baby niet meteen zo hecht.

Veel mensen geloven dat de evolutie daar een trucje op gevonden heeft. Zo zouden pasgeboren baby’s in die eerste levensfase uiterlijk sterk op hun vader lijken. Met als bedoeling dat mannen zich tot hun nieuwe kroost voelen aangetrokken en het niet in de steek zouden laten. Een romantisch idee, dat men echter tot op heden niet wetenschappelijk kan bewijzen.

Mama’s roze wolk

Maar ook moeders lopen niet altijd meteen over van geluk. En ook dat geldt als volkomen normaal. Geen enkele reden dus om je schuldig te voelen. En al zeker niet bang te zijn voor een postnatale depressie.

Maar hoe komt dat dan? Want tijdens de zwangerschap keek je nog zo reikhalzend uit naar het moment van de geboorte? Je richtte de kinderkamer in, bestelde cadeautjes via een babylijst, organiseerde al een babyborrel,… Maar eenmaal dat prille leventje in je armen ligt, smelt dat geluk soms als sneeuw voor de zon. En in de plaats: twijfels, paniek en zelfs angst.

Oorzaken van het ontbreken van dat geluksgevoel

Dat je als kersverse moeder niet altijd meteen op een roze wolk zit, kan meerdere oorzaken hebben.

  1. Een zwangerschap en een bevalling hebben impact op de hormonenhuishouding van je lichaam. En hormonen hebben op hun beurt invloed op je stemming.
  2. Een nieuw leven in huis betekent ook een grote verandering in je gezinsleven en je persoonlijke leven. Vaste patronen zoals eten en slapen worden doorbroken. Slaaptekort maakt je doodvermoeid.
  3. Veel mensen hebben het van nature ook lastig met veranderingen: denk maar hoe zenuwachtig je was toen je van werk veranderde of alleen ging wonen. Je vraagt je af of je de zorg voor jouw kind wel zal kunnen dragen. Veel factoren dus om jou van die roze wolk te halen.

Rebecca’s ervaring als kraamverzorgende

Als kraamverzorgende bij Familiehulp ken ik deze situaties van twijfel, angst en zelfs verdriet maar al te goed. Ik maak het regelmatig mee als ik bij klanten op bezoek ga om zorg en ondersteuning te verlenen.

Vanuit mijn ervaring en expertise sta ik hen bij met woord en daad. Hulp bij de borstvoeding die niet meteen vlot loopt, tips om de baby te kalmeren bij krampjes of huilbuien, psychosociale ondersteuning, hulp in het huishouden of bij de administratie of boodschappen doen. Het kan allemaal. En het helpt om opnieuw structuur in het gezinsleven te krijgen.

Als moeder krijg je alle tijd voor jezelf en je baby. Samen wennen jullie aan de nieuwe situatie.

En dan is er het goede nieuws. Eenmaal je wat op je pootjes bent beland, komt die roze wolk alsnog voorbij. Het doet me als kraamverzorgende elke keer plezier als ik daar mijn steentje aan heb kunnen bijdragen.

Ook interessant: Kraamverzorgende Elke van Familiehulp: “Zeker niet elke mama en papa zweven op een roze wolk. Dat is doodnormaal.”

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Help, ik zit niet op een roze wolk!
Sluiten