Jill
Jill Persoonlijk 23 jul 2019

Wat je niet moet zeggen tegen pleegouders

Pleegouders zorgen (tijdelijk) voor een kind zoals een mama of papa dat zouden doen. Zo’n pleeggezinnen zijn broodnodig, maar toch moeten ze vaak vechten tegen vooroordelen. Die moet je niet tegen hen zeggen.

1. Pleegouders doen het gewoon voor het geld

Ja, pleegouders krijgen een kostenvergoeding. Maar die is niet zo hoog dat je zelf geen geld opzij moet houden voor je kind, zeker niet als je kind psychologisch begeleiding nodig heeft of maandelijks hoge medische kosten heeft. Een pleegouder in Vlaanderen krijgt per dag tussen de 13 en 22 euro, afhankelijk van de leeftijd van het kind en of de pleegouders al dan niet recht hebben op kinderbijslag.

2. Met pleegpubers heb je alleen maar last

Tieners kunnen even leuk en lief zijn en zullen net zo snel een plaatsje in je hart veroveren als kleine kinderen. Ze zullen je grenzen opzoeken, maar dat is eigen aan een puber. Dan zijn pleegouders er om dat te bieden waar ze zo naar op zoek zijn: stabiliteit en zekerheid. Net zoals biologische of adoptieouders.

3. Baby’s zijn makkelijk omdat ze geen problemen met zich meebrengen

Dit is een van de foutste veronderstellingen. Baby’s hebben ook al trauma’s, hoe jong ze ook waren toen ze uit die traumatische omgeving zijn weggehaald. Zelfs voor de geboorte kunnen de omstandigheden van de moeder al een invloed hebben op de baby. Drugs, overmatige alcoholgebruik, huishoudelijk geweld, stress, … Baby’s herinneren zich dat.

4. De biologische ouders zijn verschrikkelijk en je moet hen volledig uitsluiten

Vaak help je pleegkinderen pas echt door hen in het reine te brengen met hun verleden. Een relatie opbouwen met hun biologische ouders is dan ook essentieel om jeugdtrauma’s te overkomen. De biologische ouders zijn niet verschrikkelijk; het zijn mensen zoals jij. Ze maken fouten net als jij. Ze verdienen liefde net als jij.

Bovendien willen de meeste kinderen contact met hun biologische ouders, hoe moeilijk of pijnlijk dat ook is.

5. Het is het niet waard, uiteindelijk belanden pleegkinderen toch wel in dezelfde situatie als hun biologische ouders

Op korte termijn zie je als pleegouder misschien geen vooruitgang, maar uiteindelijk is die er wel. Er zijn ruzies zoals in ieder ander gezin, maar er zijn ook momenten waarop duidelijk is hoe erg pleegkinderen je nodig hebben. Het is vermoeiend om dagelijks met zo’n extreem gedrag om te gaan en misschien is de toekomst niet altijd zo rooskleurig als je had gehoopt. Maar die stabiele periode die het kind in een pleeggezin heeft gekend is onbetaalbaar.

Lees ook: Deze dingen zeg je beter niet tegen adoptieouders

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat je niet moet zeggen tegen pleegouders
Sluiten