Jill
Jill Persoonlijk 17 apr 2019

9 dingen die je niet tegen een single ouder moet zeggen

Als single ouder sta je er voor sommige dingen alleen voor. Toch zijn er heel wat vooroordelen. Probeer deze uitspraken te vermijden als je met een single ouder aan het praten bent, want die zijn ze écht beu gehoord.

Waarom ben je niet meer samen met de vader?

‘Waarom heb jij twee dubbele kinnen?’ Sommige dingen zeg je gewoonweg niet. Single zijn is vaak niet iets waarvoor je kiest en vragen naar de reden achter dat single-zijn is dus ook ongevoelig. Als een single ouder er zelf over begint is er wel ruimte om erover te praten, maar anders laat je dit onderwerp beter voor wat het is.

Kinderen hebben een vader/moederfiguur nodig in hun leven

Hoewel die single ouder geen partner heeft en er dus geen traditionele vader- of moederfiguur aanwezig is in het leven van zijn of haar kind, betekent dat niet dat ‘ie er alleen voor staat. Grootouders, broers en zussen, tantes en ooms, vrienden, … er zijn genoeg mannelijke of vrouwelijke mensen in de omgeving van de single ouder om die rol op zich te nemen.

Onthoud bovendien dat lang niet ieder kind zijn biologische vader om zich heen heeft omdat dat zo beter is. Het gaat nog steeds om kwaliteit.

Tijdens een avondje uit: ‘Waar is je kind?’

Als een moeder uit een traditionele gezinssituatie een avondje weg is, stel je die vraag dan ook? Het is vrij bot om dit aan een single mama te vragen, want je impliceert er als het ware mee dat ze altijd als enige voor haar kind moet zorgen. Een single ouder kan net als iedere andere ouder een oppas voor haar kind regelen en genieten van een avondje uit.

Het zal wel moeilijk zijn om een date te krijgen

Of je dit nu zegt als vreemde of als vriendin, just don’t. Je bedoelt het allicht niet slecht, maar je kunt beter constructief zijn in plaats van te wijzen op iets dat – inderdaad – moeilijk is.

‘Zal ik eens oppassen, zodat je je handen vrij hebt?’ of ‘Zullen we samen een mooi dating-profiel aanmaken op een datingsite?’ Daar heeft de single ouder tenminste wat aan, in tegenstelling tot de opmerking dat het (nog) moeilijk is om een partner te vinden als je kinderen hebt.

Betaalt de vader/moeder alimentatie aan jou?

Geld is sowieso al een gevaarlijk onderwerp om over te praten (we blijven immers gesloten Vlamingen). Zolang een alleenstaande ouder niet zelf over haar financiële situatie begint kun je er beter niet naar vragen, laat staan naar de alimentatie die hij of zij al dan niet van zijn of haar ex krijgt.

Ik begrijp niet hoe je het doet in je eentje

Misschien is het bedoelt als een compliment, maar het lijkt eigenlijk meer een belediging. Alsof het een vervelende klus is die geklaard moet worden. Verwoord dit verborgen compliment daarom positiever: ‘Je doet het geweldig, je bokst het goed voor elkaar.’

Als je ooit een oppas nodig hebt…

Je meent dit voorstel echt, maar zolang je het zo vrijblijvend formuleert is de kans klein dat je single vriend(in) ook effectief op het aanbod ingaat. Doe daarom een concreet voorstel: ‘Ik heb vrijdagavond niets gepland, dus ik zal wel even op de kinderen oppassen zodat jij er tussenuit kunt’ of ‘Zaterdag heb ik nog vrij. Ik pas op de kinderen zodat jij op je gemak kunt gaan shoppen.’

Ben je niet bang om alleen te blijven?

Deze vraag is nogal een open deur, toch? Zelfs als je geen kinderen hebt kan deze vraag heel wat pijn veroorzaken. Maar als ouder is een nieuwe partner vinden vaak ingewikkelder en dus speelt deze vraag nog meer.

Ik ben deze week ook een single mama

Dus je partner is een week op verplaatsing voor zijn job? Misschien grappig bedoeld, maar je hebt geen idee hoe het is om een single ouder te zijn die vaak beslissingen alleen moet nemen over belangrijke dingen die jij gerust kunt uitstellen tot je partner terug is.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
9 dingen die je niet tegen een single ouder moet zeggen
Sluiten