3 ultieme tips om zo nieuwsgierig als een kind te zijn (en blijven)

Persoonlijk

Op school moet je al snel kiezen waar je je in wil specialiseren. Spijtig, want zo wordt je natuurlijke nieuwsgierigheid beperkt. Gelukkig zijn er nog andere manieren om zo nieuwsgierig als een kind te blijven, zélfs als je je studententijd al lang gepasseerd bent. 

Stel je open voor alles

Als je in een bepaald werkveld zit en je in je vrije tijd vooral met je gezin bezig houdt, is het simpel om je af te sluiten voor nieuwe dingen. Helemaal niets mis mee, maar soms is het leuk om toch eens iets anders te doen. Treed daarom eens buiten je gevestigde paden om het onbekende te ontdekken. Misschien wou je tijdens je studies als een cursus Spaans volgen of leren hoe je met belichting een mooie foto maakt?

Bovendien kun je uit ieder domein wel iets toepassen in je normale milieu. Zo kan het zomaar even dat die nieuwe fotografievaardigheden van pas komen wanneer die nieuwe freelance fotograaf op je werk plots begint te praten over diafragma’s en groothoeklenzen, en je collega’s het horen donderen in Keulen.

Obstakels overwinnen

Je kunt je het niet meer herinneren, maar de kans is groot dat je als kind flink wat tijd in een zandbak hebt gespendeerd. Stortte je zandkasteel in? Dan maakte je er gewoon een nieuw. Zo simpel was dat.

Volwassenen daarentegen gaan meestal anders om met een tegenslag. Paniek overstemt ieder ander idee waardoor het moeilijker is om veerkrachtig opnieuw aan de opdracht te beginnen (of een plan te bedenken om het obstakel te overwinnen).

Toch is dat laatste net het enige wat je kunt doen: opnieuw beginnen en zo proberen het obstakel te overwinnen. Geloof in jezelf dat het deze keer wel lukt, probeer nieuwe methode om je doel te bereiken zoals een kind bijvoorbeeld meer of minder zand zal gebruiken, en wees niet bang om hulp te zoeken als je er zelf niet uitgeraakt.

Zie leren als iets leuks

Naast een open houding en confrontaties niet ontlopen, brengt ook een leergierige houding mogelijk meer nieuwsgierigheid. Tegenwoordig wordt leren gezien als iets moeilijk, verplicht en saai. Met andere woorden: iets dat je vooral binnen de muren van een school doet.

Maar je hebt helemaal geen school nodig om te leren: je kunt een toffe salsa-cursus volgen, een boek in de bibliotheek zoeken over het Oude Egypte om bij te leren over de verhalen van toen, uit eten gaan in een speciaal restaurant om een nieuw ingrediënt te ontdekken, … Leren is écht wel leuk.

Lees ook: