Jill
Jill Kids 15 jul 2019

Parenting 101: hoe voed je een nieuwsgierig kind op?

‘Mama, wist je dat als je gele en blauwe verf mengt, je dan groen krijgt?’ Je kind enthousiast horen worden over een nieuwe ontdekking doet je hart stralen van geluk. Die leergierigheid zit je kind ingebakken en je wil hem of haar uiteraard ondersteunen in zijn of haar ontdekkingsreis in de wereld. Maar hoe voed je een leergierig kind op?

Leergierig kind opvoeden: tips

Begin vroeg en inspireer vaak

Baby’s en peuter vinden werkelijk alles fascinerend. Hoewel die voorbijrijdende vrachtwagen voor jou niet zo interessant lijken kun je de leergierigheid van je kind stimuleren door zijn of haar verwondering te delen. Daarnaast kun je kleine details opmerken aan dat fascinerende voorwerp. Zie je bijvoorbeeld dat de wielen cirkels zijn? Zie je nog cirkels in de buurt?

Avontuurlijke uitstapjes naar musea, de natuur of zelfs de speeltuin om de hoek zijn een ideale manier om nieuwe, fascinerende dingen te ontdekken. Wees open en laat zien dat ook jij nieuwsgierig bent naar sommige zaken.

Je bent nieuwsgierig, wat dan?

Nu je aan je kind hebt getoond dat jij ook nieuwsgierig bent, is de volgende stap tonen wat je met die nieuwsgierigheid doet. Je kunt meteen naar Google grijpen, maar soms is het veel leuker om zelf wat dieper na te denken. Waarom werkt dit zo en niet anders? Waarvoor zou dit dienen? Hoe komt het dat iets die vorm/kleur/geur heeft?

Fantaseer erover met je kind, met je partner, met iemand in de buurt, … Als jullie een obstakel tegenkomen omdat iets niet lijkt te kloppen kun je meteen een oplossing proberen te zoeken. Daar leert je kind veel van.

Sta open voor andere antwoorden

Bij leren ligt de focus te vaak op ‘het juiste antwoord ontdekken’, terwijl er vaak geen één juist antwoord is. Volwassenen zijn daar bij een bron van kennis voor jongere kinderen. Let daarom op dat het geen one-way-street wordt: je wil immers dat je kind de kans krijgt om jou ook dingen bij te brengen.

Probeer daarom steeds open te staan voor andere antwoorden, zelfs als je denkt dat jij het bij het rechte eind hebt. Komt je kind met een gekke bewering af? Wees dan nieuwsgierig naar hoe hij of zij tot die conclusie kwam. Probeer zijn of haar gedachtegang te volgen en hem of haar af en toe aan te moedigen om mee te denken. ‘Wat denk jij?’ is daarbij een gouden vraag. Misschien heeft je kind zomaar een prachtig idee om die kabels achter de tv netjes weg te werken.

Moedig autonomie aan

Het is natuurlijk belangrijk om je kind goed te ondersteunen, maar zelfstandig iets ontdekken geeft zelfvertrouwen en daarmee ook de zin om nieuwsgierig te zijn. Laat je kind daarom zelf dingen ontdekken. Laat hem of haar falen en opnieuw proberen. Laat hem of haar zelf keuzes maken en zien wat de gevolgen zijn. Op die manier krijgt je kind de kans om zélf te ontdekken wat zijn of haar interesses nu precies zijn.

Lees ook: Deze dingen doe je beter niet als je een mentaal sterk kind wil opvoeden

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Parenting 101: hoe voed je een nieuwsgierig kind op?
Sluiten