Jill
Jill Thuis 30 mei 2019

Nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt

Als je vroeger geen iPad of gezelschapsspel bij de hand had, was dat geen reden om je te vervelen. Want jij kende genoeg nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt. Speel de volgende zeker eens met je eigen zoon of dochter.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet …

En het iiiiiiiiiiiis … geel! Wie kent dit spelletjes voor onderweg niet? Je kunt het letterlijk overal spelen: in je luie zetel, op de achterbank van de auto, …

Tip: wanneer je met 120 kilometer per uur over de snelweg raast, is het wel zo verstandig om van tevoren af te spreken dat het gekozen object zich in de auto moet bevinden. ‘Nee, het was die koe van tien minuten terug die naast die boom stond.’

Ik ga op reis en ik neem mee

Een speler begint met de zin “ik ga op de vakantie en neem mee” en vult deze zin aan met iets wat ‘ie wil meenemen. De tweede die aan beurt is herhaalt deze zin en kiest zelf iets wat hij in zijn koffer wil stoppen.

nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt

Op een gegeven moment is de lijst zo lang, dat niemand ‘m meer kan onthouden. Dit spelletje is vooral handig als jullie een lange autorit op de planning hebben staan.

Het verboden woord

Iedereen heeft wel stopwoorden en naast die stopwoorden zijn er ook woorden die je nu eenmaal meer gebruikt dan anderen. Het is een hele uitdaging om met elkaar in gesprek te gaan zonder een van die woorden te zeggen. Kijk maar eens hoe inventief jullie worden als jullie geen ‘ja’ of ‘nee’ mogen zeggen, maar de ander wel voortdurend ja-nee-vragen stelt.

Tip: begin met 10 punten per persoon. Iedere keer dat die persoon het verboden woord zegt, verliest hij een punt. De eerste met nul punten verliest.

Verhaaltjes maken

Dit nostalgisch spelletje is heel simpel: iemand begint het verhaal, iemand anders vult aan, dan weer de eerste die iets toevoegt, …

nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt

“Er was eens een stoere ridder …”
“… die allergisch was voor zijn paard …”
“… dus kocht hij een ezel om op te rijden.”
“Maar die ezel was heel erg …”

Op deze manier verzinnen jullie samen een verhaaltje en stimuleer je de creativiteit van je kinderen.

Woordenslang

Je zegt een woord en met de laatste letter van dit woord verzint de volgende speler een ander woord in dezelfde categorie. Kies bijvoorbeeld de categorie dieren: aap, pandabeer, ratelslang, giraffe, eend, … Ga zo maar door. Ieder woord mag trouwens maar één keer gebruikt worden per spel.

Andere categorieën kunnen namen, steden, automerken, fruit en groenten, … zijn.

Iets in gedachten nemen

Neem iets – een liedje, boek, persoon, dier, voorwerp of iets anders – in gedachten en laat de anderen raden wat het is. Er ligt wel een addertje onder het gras: de andere spelers mogen alleen ja-neevragen stellen.

nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt

Melodietjes raden

Neurie een liedje en laat de ander raden om welk liedje het gaat. Het klinkt makkelijk, maar het is echt een stuk moeilijker dan je denkt.

Toch een smartphone bij de hand? Deze apps zonder wifi zijn geschikt voor kinderen.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Nostalgische spelletjes waar je geen materiaal voor nodig hebt
Sluiten