Jill
Jill Persoonlijk 9 nov 2018

Ode aan de single ouder die alle petten draagt

Als ouder moet je soms periodes door waar je er alleen voor staat, omdat man- of vrouwlief bijvoorbeeld enkele dagen voor het werk weg. Dan neemt de ander met plezier alle taken op zich. Maar sommige ouders staan er altijd alleen voor, of dat nu een bewuste keuze is of niet. Dit is een ode aan die single ouder.

Duizend-en-een petten

Je zult het zien: wanneer je partner net een weekend weg is met jeugdvrienden raakt de wc verstopt, zit er een spin in je dochter’s kamer en begeeft de vaatwasser het. Het is te hopen dat de pet van stofzuigerzakvervanger nog enkele dagen in de kast blijft liggen, want je hebt geen idee hoe je daar aan moet beginnen.

De pet van grasmaaier, van vuilnisbuitenzetter, van wasmachineverantwoordelijke, … er zijn er duizend-en-een die je met liefde voor je kind opzet. Maar die petten met een partner kunnen delen maakt het leven nu eenmaal makkelijker. En dan hebben we het nog niet gehad over de ontzetten belangrijke petten die je moeilijker kunt opzetten.

Als moeder past het petje van voorbeeldvader, voetbalvader, knuffelvader of ‘gooi me zo hoog in de lucht als je kan en vang me met je sterke armen weer veilig op’ niet altijd even goed. Als papa is het model van de troostmoederpet, de pleisterkleverpet, de moederlijke-raad-pet of de ‘ik blijf tegen je boezem liggen tot al mijn tranen opgedroogd zijn’-pet soms net te groot of te klein.

Marathonlopen

Single ouders proberen die petjes toch allemaal op te zetten en slagen daar wonderwel vaak goed in. Maar dat betekent niet dat dat simpel is. Daar verdienen single ouders alle respect voor. Zeker gezien het feit dat ze al die petjes niet één weekend of enkele maanden opzetten, maar gedurende een lange periode en tijdens momenten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van hun kind.

Naast die dagelijks beslommeringen gaat een single ouder ook alleen door emotionele periodes zonder mentale steun van een partner, neemt hij of zij beslissingen die juist schreeuwen om overleg. Die gedeelde fles wijn op vrijdagavond, dat gesprek wanneer de kinderen naar bed zijn, het lijstje met voors en tegens, het avondje bingewatchen om even zorgeloos een paar uur weg te dromen voordat de nieuwe dag aanbreekt met nieuwe uitdagingen, nieuwe zorgen en nieuwe beslissingen, … Allemaal alleen.

Petje af voor de single ouder die elke dag een pet moet opzetten die eigenlijk niet eens past of niet mooi staat.

Lees ook: 6 redenen waarom een single ouder zijn zo gek nog niet is

Reageer op artikel:
Ode aan de single ouder die alle petten draagt
Sluiten