Jill
Jill Kids 17 apr 2019

5 manieren om met game-verslaafde kinderen om te gaan

Je kunt er niet meer omheen: ieder kind speelt wel een of andere game. Maar hoe ga je als ouder om met een kind dat te veel tijd aan games spendeert of – in extreme gevallen – zelfs game-verslaafd is?

1. Zelf indelen

Het klinkt misschien als een gek idee, maar laat eens aan je kind over wanneer hij precies gamet. Jij bepaalt uiteraard hoeveel uur per week dat mag zijn, maar daarna is het aan jouw oogappel om te bepalen wanneer hij of zij die uren gebruikt. Een ‘budget’ van 10 uur? Die kan ‘ie op maandag en dinsdag na school helemaal verspelen. Maar daarna is het dan wel gedaan voor de hele week.

2. Verboden te gamen

Sommige momenten kun je game-vrij maken. Dat betekent dat je kind inderdaad mag bepalen wanneer hij z’n 10 uur speelt, maar alleen binnen jouw grenzen. Gamen tijdens het avondeten? No-go! Tip: ban ook alle electronica een uur voor bedtijd.

3. Privilege

Gamen is en blijft een luxe dat niet strikt noodzakelijk is voor het overleven van je kind – wat je mondige zoon ook beweert. Behandel daarom de gaming-tijd ook zo. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind tijd om te gamen kan verdienen door klusjes in huis te doen of door bepaalde afspraken na te komen.

Bijvoorbeeld: geef je kind 4 uur gamen per week cadeau. Wil ‘ie langer gamen? Dat verdient ‘ie een half uur extra telkens hij de tafel ‘s avonds afruimt zodat hij aan een totaal van 7,5 uur gamen per week komt.

4. Aankopen

Game-developers zijn slim: ze geven hun game gratis uit, maar om het écht leuk te maken moet je heel wat extra aankopen doen (met échte door-mama-en-papa-verdiende centjes). Ook hier kun je het zelf indelen-systeem en/of het privilege-systeem gebruiken.

Bijvoorbeeld: geef je kind 5 euro per maand om te besteden aan games. Wil ‘ie meer verdienen? Dan kan hij wekelijks 5 euro bijverdienen als ‘ie iedere dag van de week tenminste van zijn voorgeschotelde groentjes proeft. Zo komt ‘ie aan maximaal 25 euro en ben jij alvast zeker dat ‘ie nieuwe smaken leert kennen.

5. Slecht gedrag heeft gevolgen

Je kent het vast: je kind loopt een hele dag nukkig rond omdat ‘ie niet mag gamen. Maak duidelijk dat aan zo’n negatief gedrag ook negatieve consequenties hangen door bijvoorbeeld zijn gaming-budget ook nog te verlagen. Als je kind zich niet aan de afspraken houdt of erg negatief reageert wanneer iets niet naar zijn of haar zin is, hangen daar nu eenmaal gevolgen aan vast.

Bron: Scary Mommy

Lees ook: 

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 manieren om met game-verslaafde kinderen om te gaan
Sluiten