Zo ga je om met een partner die zijn job haat

Persoonlijk

Dat je partner een keer over zijn job klaagt is niet erg, maar bij de vierendertigste keer op één avond wordt het frustrerender. Hier zijn vijf gouden regels om met je partner om te gaan als die zijn job haat.

Bevestig in plaats van op te lossen

Wanneer je partner klaagt dat hij die dag al voor de zesde keer hetzelfde probleem is tegengekomen, omdat Mia van een verdieping later nog steeds dezelfde fout maakt ondanks zijn pogingen om haar te tonen hoe het wél moet, is je eerste reflex om het probleem voor (of samen met) je partner op te lossen. Je suggereert nieuwe manieren waarop Mia het misschien wel zou kunnen begrijpen.

Met die oplossingsgerichte instelling kun je beter even wachten. Elizabeth Earnshaw, gediplomeerd huwelijks- en familietherapeut, vertelt aan Fatherly: “Wanneer mensen problemen hebben, willen ze in het begin geen oplossing voor het probleem.” Ze suggereert dat je beter iets kunt zeggen waaruit je empathie blijkt, zoals ‘Het is logisch dat je er zo gefrustreerd van wordt. Ik zou ook zo gefrustreerd zijn mocht Mia mijn collega zijn.’

Het eerste waar je partner naar verlangd is bevestiging waardoor hij zich begrepen voelt. Hanteer altijd een wij-tegen-zij-houding, zelfs als je niet helemaal akkoord gaat met het standpunt van je lief.

Details, details, details

Ventileren over je problemen is vaak al half zo goed als het probleem effectief oplossen. Ga daarom dieper in op de frustraties die je partner aanhaalt. Wat is momenteel het vervelendste aan zijn job? Is er iets specifiek waar hij zich aan stoort? Doet hij het werk zelf graag? Is er iets dat jij kunt doen om hem te helpen?

Op die manier kom je het precieze probleem te weten en kan je partner zijn hart luchten.

Toch raad geven?

Is je partner op het punt gekomen waarop hij niet meer simpelweg woorden uitspuwt over hoe vreselijk zijn baas is en dat jij voldoende informatie hebt? Dan kun je wel een poging tot advies ondernemen. Het is wel zo slim om je er eerst van te verzekeren dat je partner daarvoor open staat. Zeg dat je enkele ideeën hebt en vraag hem op de man af of hij ze wil horen.

Is het antwoord nee, neemt je partner geen stappen om het probleem op te lossen, maar moet jij zijn geklaag wel steeds opnieuw aanhoren? Dan kun je hem op een vriendelijke manier duidelijk maken dat dat voor jou vervelend is. Zeg dat je begrijpt hoe frustrerend dit is voor hem en dat het voor jou ook lastig is om te zien hoe ongelukkig hij is. Als hij niet openstaat voor advies kun je altijd voorstellen je ideeën op mail te zetten zodat hij ze kan lezen wanneer hij wat afgekoeld is.

Genoeg is genoeg

Cijfer jezelf niet weg. Als je echt horendol wordt van zijn zevenvijftigste uitval moet je hem dat gewoon zeggen. Plan desnoods momenten in waarop jullie over jullie werk praten, maar spreek dan af dat klagen over je werk ook tot die momenten beperkt blijft. Tip: zorg dat een bepaalde activiteit geassocieerd wordt met het klaaguurtje. Praat bijvoorbeeld steeds terwijl jij de afwas doet en hij met een handdoek helpt of tussen het Journaal en jullie favoriete soap.

Help hem ontspannen

Even afstand nemen van de problemen op je werk doet wonderen. Neem daarom samen een nieuwe hobby op waarop hij zich kan focussen (nemen jullie al danslessen?), maak regelmatig samen een wandeling of plan wat sexy-time in.