Een spoedcursus omgaan met peuterdramaqueens en -kings

Kids

Peuters met een driftbui lijken verdacht veel op koningen en koninginnen. Dramaqueens en -kings welteverstaan. Hier zijn vier tips om met hen om te gaan in tijden van nood.

Blijf kalm

Mensen die alles als het ware in hoofdletters en met uitroeptekens spreken zijn vermoeiend. Maar laat je niet te veel meeslepen door de gemoedstoestand van het driftkikkertje. Blijf rustig ademen en rationeel denken, zelfs als je je enorm ergert.

Vraag naar de feiten

Soms kun je niet naar de feiten praten omdat je simpelweg niet over het geschreeuw van de dramaqueen- of king heen komt, maar als dat toch lukt helpt het om je kind weer bij zinnen te brengen. Vraag wat er gebeurd is en waarom dat voor hem of haar zo vervelend was. Alleen als je de volledige situatie kent kun je je kind raad geven en erover praten doet je peuter zelf ook al stilstaan bij zijn heftige (en misschien ietwat overdreven) gedrag.

Stel grenzen

Naar je kleintje luisteren heeft dus echt wel zin. Maar soms komt een driftbui voort uit iets dat zo onbenullig is dat je kind zich simpelweg aanstelt. Gebeurt dat een keer? Prima. Maar als je kind structureel begint te roepen wanneer je de groene fles shampoo gebruikt in plaats van de gele moet je grenzen stellen.

Probeer bijvoorbeeld vooraf uit te leggen dat je de groene zult gebruiken, maar dat je oogappel morgen mag kiezen als ‘ie vandaag goed meewerkt.

Geef aan wat dramaqueens fout doen

Ben je alle drama beu? In veel gevallen zijn peuters zich er niet van bewust dat ze overdrijven en dat kun je prima op niet al te subtiele manier aangeven. Leg bijvoorbeeld uit waarom je zijn reactie precies overdreven vindt, maar doe dat zeker zonder de gevoelens van je kleintje teniet te doen. In zijn of haar ogen is de situatie nu eenmaal dramatisch, hoe onbenullig die voor jou ook mag lijken.

Lees ook: 7 soorten driftbuien van peuters die iedere ouder herkent