Body & beauty 4 jan 2019 Jill

Onderzoek: krijg je echt meer puistjes door stress?

Je hebt het vroeger vast eens meegemaakt: de ochtend voor een grote presentatie op school sta je op met … een grote pukkel op je voorhoofd. Met wat geluk kon je die verbergen onder een froufrou. Al snel leg je de link: je krijgt meer puistjes door stress. Maar is dat wel echt zo?

Onderzoek

Dr. Alexa Kimball is professor dermatologie bij het Beth Israel Deaconess Medisch Centrum. In 2003 publiceerde ze (in samenwerking met heel wat andere collega’s) een onderzoek waarin ze het verband tussen stress en puistjes van naderbij bekeken.

puistjes door stress

Meer puistjes door stress

In Time legt Dr. Adam Friedman, een professor dermatologie aan de George Washington University, uit dat er meerdere factoren samenwerken waardoor je met dat puistje op je voorhoofd rondloopt. Stress op zich creëert geen puistjes, maar het stressgerelateerde hormoon CRH (corticotropin-releasing hormone voor de kenners onder ons)

  • verhoogt de olieproductie van je huid
  • kan zorgen voor lichte ontstekingen
puistjes door stress

Die twee samen hebben als resultaat een vettig, opgezwollen en rood pukkeltje. Bovendien worden je zenuwen prikkelbaarder als je stress ervaart waardoor je huid makkelijker jeukt. En je weet maar al te goed wat aan puistjes krabben tot gevolg heeft … nog meer puistjes en een geïrriteerde huid.

Meer stress bij volwassen vrouwen

Dr. Kimball verwijst ook nog naar een ander onderzoek van collega’s waarin blijkt dat er nog nooit zoveel acne bij volwassen vrouwen geconstateerd werd. Dat is volgens haar het bewijs van de grotere socioeconomische druk op vrouwen.

puistjes door stress

Hoe je die puistjes bij stress het best kunt voorkomen? Door je mindfulness te trainen en te sporten, aldus Kimball. Denk bijvoorbeeld aan tai-chi en yoga. De professor raadt ook aan om je vaste slaap-, eet- en huidverzorgingspatroon aan te houden in drukke periodes.

Lees ook: Niet goed in je vel? Probeer deze yogaposes tegen stress eens

Reageer op artikel:
Onderzoek: krijg je echt meer puistjes door stress?
Sluiten