Volgens onderzoek zijn vaders voorzichtiger dan moeders

Persoonlijk

Mama is de moederkloek, terwijl papa wild mee aan het klimrek slingert. Vergeet dat cliché maar, want uit onderzoek blijkt dat vaders voorzichtiger dan moeders zijn.

Nederlands onderzoek

VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl onderzochten hoeveel risico’s mama’s en papa’s hun kinderen laten nemen. Er werden 251 ouders ondervraagd waarvan hun kind tussen de vijf en zeven jaar oud is.

Volwassene versus kind

Hoewel ze zelf vroeger in bomen klommen, zelfstandig buiten mochten spelen en zelfs een vuurtje mochten stoken zei maar liefst 58 procent van de vaders dat ze hun kinderen niet diezelfde activiteiten zouden laten doen, tegenover 41 procent van de mama’s.

Als het aankomt op hoogte, zoals in bomen klimmen, zei 70 procent van de vaders dat ze dat niet zouden toestaan. Bij de mama’s was dat 59 procent. Daarnaast blijken papa’s ook vooral meer weigerachtig te zijn tegenover gevaarlijke voorwerpen: 77 procent tegenover 66 procent moeders.

Vaders zijn voorzichtiger

Mama’s moedigen hun kroost ook meer aan om risico’s te nemen. 30 procent van de moeders beweert dat ze hun kind aansporen tegenover 16 procent van de vaders.

Of het nu komt omdat papa bezorgder is om zijn kind, omdat hij meer situaties ziet waar het kan mislopen doordat hij vroeger zelf meer kattenkwaad uithaalde dan mama of omdat hij plichtbewust het antwoord geeft waarvan hij denkt dat zijn vrouw wil dat hij geeft: blijkbaar zijn vaders voorzichtiger dan moeders als het aankomt op hun kinderen. Voilà, het moederkloek-cliché is ook alweer uit de wereld geholpen.

Lees ook: Onderzoek: ouders maken zich ruim vijf uur per dag zorgen om hun kind