Kids 10 dec 2018 Jill

Onderzoekers tonen de kracht van muziek in de ontwikkeling van baby’s aan

Zelf vind je muziek waarschijnlijk onmisbaar in je leven. Uit onderzoek blijkt dat ook baby’s al enorm gevoelig zijn voor muziek en dan vooral muziek die hen bekend in de oren klinkt.

Muziek als sociale betekenis

Harvard-psychologen Mehr, Song en Spelke onderzochten in 2016 of een lied meer is dan een simpele melodie die familiair aanvoelt voor een baby. Hoe ze dat getest hebben? Ze lieten baby’s van 5 maanden oud thuis twee liedjes horen, waarvan een bekend en een onbekend lied. Die werden steeds gezongen door een ouder en daarna door een vriendelijke maar onbekende volwassene.

De onderzoekers letten vooral op welke combinatie van zanger en lied het meest aandacht kreeg door de baby’s. Wanneer een ouder eerst een lied zong en daarna een vreemde datzelfde lied zong, schonken de baby’s meer aandacht aan die vreemde. Als de vreemde een onbekend lied zongen dat niet door de ouders werd gezongen, dan waren de baby’s minder geïnteresseerd.

muziek ontwikkeling van baby's

Hieruit concluderen de onderzoekers dat een melodie gezongen door de ouders een sociale betekenis krijgt.

Ja goed, maar wat betekent dat nu?

Wil je je baby aan iemand voorstellen? Of heeft je peuter last van een periode waar alles dat vreemd is plots ook verschrikkelijk eng is? Dan kan muziek je redding bieden.

Als je peuter in zo’n fase zit en je krijgt binnenkort bezoek van een vriendin die je kind niet goed kent, kun je een lied gebruiken om ‘m gerust te stellen. Zing de dagen voor jullie afspraak dagelijks een melodietje (bijvoorbeeld ‘Klein, klein kleutertje’) en laat je vriendin datzelfde lied zingen als je peuter panikeert. Een vertrouwd deuntje wekt bij je peuter interesse en zal de paniek die bij een vreemde opkomt doorbreken.

muziek ontwikkeling van baby's

Geïnteresseerd in onderzoek naar de ontwikkeling van baby’s? Dan is de serie ‘Babies: Their Wonderful World’ iets voor jou.

Reageer op artikel:
Onderzoekers tonen de kracht van muziek in de ontwikkeling van baby’s aan
Sluiten