Sophie
Sophie Persoonlijk 22 sep 2019

Sophie: “Zonder schuldgevoel op vakantie zonder je (plus)kind? Een aanrader”

Famme-blogster Sophie gruwelt van het woord stiefmoeder en vindt zelfs plusmama niet echt een eretitel. Dan liever bonusmoeder. De bonus die ze bij de man van haar dromen kreeg heet Jasmine en is al elf.

Ik kan met de hand op het hart zeggen dat Jasmine het beste bonuskind is dat ik me kon wensen. Ze springt op als ik thuiskom om me te knuffelen, we konkelfoezen om een avond met z’n tweetjes te hebben en mijn hart vult zich met suikerstroop als ik aan haar denk. Wat een klef mens ben ik toch geworden sinds ik haar bonusmama mag zijn, heerlijk.

Toch kostte het me verrassend weinig moeite om de boel even achter te laten en zonder man, hond of kind een week op een Italiaans strand te gaan liggen met vriendinnen. Ik had een schuldgevoel verwacht, omdat ik de eerste schoolweek miste, maar nee, niks van dat. Zo gauw ik mijn vriendinnen op het vliegveld trof was mijn hoofd leeg. Vrij van werk, van de sleur van het gezinsleven, van geliefde maar verplichte wandelingen met de hond en van nadenken over het ontbijt voor de volgende dag.

Maken andere ouders dat gevoel nog wel eens mee? Ik vraag het me af, en als je ouder bent: ik wens het je toe.

Natuurlijk miste ik mijn thuis wel en naarmate de week vorderde begon ik zelfs uit te kijken naar mijn terugkeer. Maar verder vond ik elke duik in zee, elke pizza en elke wijn op ons terras-voor-een-week zo ontzettend verdiend. Plusmama’s verzetten bergen werk voor kinderen die niet eens van hen zijn. Dat doen ze met zoveel liefde, met vallen en opstaan, met elke vezel van zichzelf, of zo ervaar ik het toch. Dat ik een weekje helemaal voor mezelf nam verandert daar niets aan. Integendeel: bij thuiskomst – de hond was door het dolle heen, het kind plette me zowat in haar knuffel en de man zwierde me in het rond alsof ik een Disney-prinses was – besefte ik eens te harder waar ik het voor doe.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Sophie: “Zonder schuldgevoel op vakantie zonder je (plus)kind? Een aanrader”
Sluiten