Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Kids 1 jan 2019

Opruimtips voor ouders van kinderen die niet van opruimen houden

“Een klein schepje suiker maakt een bittere pil zoet” zong Mary Poppins terwijl ze de kinderen van het gezin Banks aan het werk zette. Gaat opruimen bij jou niet zo gemakkelijk als in de film? Met deze opruimtips wordt het ook voor jouw kinderen een spel. 

Eerst opruimen, dan met iets nieuws spelen

Weinig kinderen zullen spontaan zelf hun spullen opruimen, maar dat wil niet zeggen dat je hen dat niet kan aanleren. En dat doe je het gemakkelijkste door middel van een eenvoudige en concrete afspraak: je ruimt eerst het ene speelgoed op voor je met iets anders begint te spelen.

Als je deze regel nog maar net toepast zal je een tijdje consequent en streng moeten zijn, maar na verloop van tijd zal het voor je kinderen heel normaal zijn om op te ruimen. Je kan hier overigens al vroeg mee beginnen: als je aan je peuter uitlegt dat mama pas de treintjes geeft als de blokken weer in hun doos zitten, is de kans groot dat je kind op den duur de blokken al opruimt voor het om de treintjes komt vragen.

Maak een opruimlied

Of je nu ‘Een klein schepje suiker’ opzet of zelf een liedje neuriet, zoek naar een herkenbare melodie waardoor je kinderen weten dat het tijd is om op te ruimen. Bonuspunten als jij een dansje doet terwijl je kinderen – schaterlachend – hun rommel in de juiste bakken doen.

Doe het voor

Kleine kinderen willen a) alles zelf doen en b) mama en papa na-apen – maak daar gebruik van. Doe je kleintje voor hoe het moet: de duplo bij de duplo, poppen in de poppenbak en leg uit dat je zo meer plaats maakt om met iets anders te spelen.

Eens je oudste kind dat onder de knie heeft, zullen jongere broertjes of zusjes waarschijnlijk sneller het goede voorbeeld volgen.

Doe het samen

Mama doet een blokje in de doos, en dan is het jouw beurt. Al dat speelgoed helemaal alleen opruimen kan voor een kind een hele grote opdracht lijken, dus motiveer je zoon of dochter een beetje door het samen te doen.

Als niks meer helpt: de zak in

Sommige kinderen willen écht niet opruimen, hoe hard jij hen ook probeert te motiveren. Als bovenstaande opruimtips niet helpen, is er nog een meer drastische methode. Leg je kind uit dat jij alle speelgoed dat hij of zij niet zelf opruimt (voor een afgesproken tijdstip) in een zak zal verzamelen, en dat je kind daar dan niet meer mee mag spelen. Het werkt, maar is hopelijk niet nodig.

Lees ook: Dingen die een kind doet als hij niet wil opruimen.

Reageer op artikel:
Opruimtips voor ouders van kinderen die niet van opruimen houden
Sluiten