7 ouderwetse gewoontes ter inspiratie van de millennial-ouder

Persoonlijk

Hoe je je kind opvoedt is je eigen zaak. Maar misschien zijn er wel enkele dingen die je nog kan leren van deze ouderwetse gewoontes?

1. Technologie

Hebben je kinderen die iPad echt nĂ³dig? Zij zullen beweren van wel, maar eigenlijk is dat niet zo. Jij bent toch ook perfect je jeugd doorgekomen zonder al die technologische toestellen?

Een smartphone vanaf een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld vanaf het moment dat ze alleen naar school wandelen of fietsen) is handig om in contact te blijven mocht er iets mislopen, maar veel andere toestellen zijn overbodig.

Lees ook: Waarom de kinderen van Steve Jobs geen iPad krijgen

2. Hobby’s

Tegenwoordig hebben kinderen zoveel hobby’s dat jij ‘s avonds een tweede beroep hebt, dat van onbetaalde taxichauffeur. Je wilt dat je kind muzikaal is, bijles krijgt voor school, maar ook in beweging blijft en het liefst ook nog leert tekenen. Zo liggen alle opties open wanneer je kind keuzes zal moeten maken voor de toekomst.

Vroeger was dat anders: een hobby naast school is vaak voldoende. Op die manier krijgt je kind nog tijd om gewoon kind te zijn, zich te vervelen en de dingen die hij of zij wel doet met enthousiasme te doen.

3. Foto’s

Je moeder haalde bij ieder familiefeest de camera boven dat je ofwel zo goed en zo kwaad als het kon vermeed, ofwel zo snel in je eigen handen had dat je moeder maar amper de kans kreeg ‘voorzichtig zijn’ te zeggen. Tegenwoordig zijn die fotomomenten veel minder schaars en dat is uiteraard leuk om later op terug te kijken.

Maar wees wel voorzichtig met welke foto’s je op Instagram en consorten plaatst, want je geeft vaak meer weg dan je bewust zou willen.

Lees ook: Deze foto’s van je kind plaats je liever niet online

4. Vakantie

Je wilt de vakantie zo vol mogelijk proppen met activiteiten, reisjes en kampen om je kinderen bezig te houden (en jezelf energie te besparen). Heel begrijpelijk, maar het is echt niet erg als je kind enkele dagen op een rij niet gepland heeft. Je zult oppas moeten voorzien of zelf verlof nemen om een oogje in het zeil te houden, maar heel wat kinderen zijn perfect in staat zichzelf enkele uren bezig te houden. En anders laat je hen gewoon jouw dagelijkse sleur volgen: naar de bakker, naar de slager, naar de supermarkt, …

Lees ook: Hoe je met je kinderen kan spelen zonder jezelf uit te putten

5. Fouten maken

Als je kind een ijsje mag kiezen en het naar de coole groene pistachesmaak neigt, terwijl jij weet dat dat niet zal aanslaan, kun je je kind waarschuwen of laten doen. Het is hun beslissing en zoals zo vaak hangen daar gevolgen aan vast. Laat ‘m nu voor die pistache gaan zodat ‘ie leert dat ‘ie dat eigenlijk helemaal niet lekker vindt. En laat ‘m ook geen nieuwe smaak kiezen.

De volgende keer herinnert ‘ie zich zijn of haar teleurstelling en zal ‘ie niet opnieuw die keuze maken.

6. Geen vrienden

Hoe cool je ook bent, je bent en blijft de ouder van je kind. Net als vrienden doen jullie dingen samen en sta je altijd klaar om te knuffelen, helpen, troosten, luisteren, … Maar op het einde van de dag heb jij het laatste woord. Geen zin om klusjes te doen? Pech, dat zal toch moeten zolang je lieverd thuis woont. En tijd met familie is heilig, daar kan geen fuif tegenop.

7. Niet opgeven

Wil je kind dolgraag gitaar leren spelen? Goed. Maar voordat je ‘m laat beginnen kun je ‘m duidelijk maken dat ‘ie het minstens drie jaar moet volhouden, tot hij een diploma Algemene Muzikale Vorming heeft. Stoppen na twee lessen is geen optie.

Lees ook: Smartphone-etiquette voor socialemediaverslaafde millennials