Jill
Jill Thuis 26 jun 2019

Parent meets world: wat is TikTok?

Waar je kind geen idee heeft wat Netlog was, weet jij waarschijnlijk niet wat je kind hele uren op TikTok zit te kijken. Want wat is TikTok nu precies en is het veilig voor kinderen?

Wat is TikTok?

TikTok is simpelweg een platform waarop je filmpjes kunt plaatsen, vaak terwijl je danst, zingt of playbackt. Die video’s kan de maker vervolgens zelf bewerken aan de hand van verschillende effecten. Daarna zwiert die persoon het filmpje online zodat iedereen op TikTok dat filmpje kan zien, het kan delen, het kan liken en erop kan reageren.

De filmpjes duren tussen de 15 en 300 seconden en er worden dagelijkse meer dan 10 miljoen filmpjes afgespeeld. Heel logisch, want de app heeft maar liefst 100 miljoen gebruikers, waaronder misschien ook wel jouw uk.

TikTok vanaf welke leeftijd?

Een van de regels op TikTok is dat kinderen jonger dan 13 jaar er eigenlijk geen account op mogen hebben. In de praktijk echter is die regel heel makkelijk te omzeilen, omdat kinderen bij het creëren van een account simpelweg een ander geboortejaar kunnen ingeven. Daardoor krijgen ze alsnog toegang tot TikTok.

Is TikTok veilig voor kinderen?

Er is best al wel wat hetze geweest rond de privacy op TikTok. Hoe leuk de app ook is voor je kind, dat is wel iets waar je als ouder bij stil moet staan.

Zo meldt VRT NWS dat het bedrijf achter TikTok een recordschikking heeft getroffen met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC ter waarde van 5,7 miljoen dollar. Dat is meteen het hoogste bedrag ooit in een Amerikaanse zaak op het gebied van kinderprivacy, dus dat wil ook wat zeggen.

Wat het probleem precies was? TikTok verzamelde e-mailadressen en andere privé-gegevens van minderjarige kinderen zonder expliciete toestemming van hun ouders. Verander de standaardinstelling van het profiel van je kind daarom zeker van openbaar naar privé zodat vreemden de filmpjes van je kind niet kunnen delen en er ook geen reacties van vreemden op het account van je kind kunnen komen.

Lees ook: Help, mijn kind wil een smartphone! Zo begin je eraan

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Parent meets world: wat is TikTok?
Sluiten