Is ‘Peppa Pig’ toch niet zo pedagogisch verantwoord?

Thuis

Welke ouder kent ‘Peppa Pig’ niet? Ze drong zich eerst een weg in je tv-schema, daarna in het speelgoed van je kind en nu zit je ook uit plastic ‘Peppa Pig’-servies een kopje thee te drinken met je dochter. Maar hoe verantwoord is Peppa Pig eigenlijk?

Huffington Post meent dat ‘Peppa Pig’ helemaal zo verantwoord niet is. Wat denk jij?

Body shaming

Papa Pig is niet een van de slankste en om eerlijk te zijn: zijn gewicht is waarschijnlijk zelfs gevaarlijk voor zijn gezondheid. Maar dat iemand overgewicht heeft is helemaal geen excuus om iemand te plagen.
Is het je al opgevallen dat Peppa in vrijwel iedere aflevering iets over de dikke bult van haar vader zegt? Neem nu de aflevering ‘
De Boomhut’ waarin Peppa een boomhut van haar opa krijgt. George en mama mogen ook naar binnen nadat ze het geheime wachtwoord zegt. Wat dat wachtwoord is? “Papa’s dikke buik.” 

Wanneer papa ook binnen wil, lacht de rest. Hij probeert zelf het huisje binnen te komen, maar dat lukt niet via de deur ‘omdat zijn buik te dik is’. Opnieuw lacht iedereen zich een kriek. Niet meteen een stimulans om ieder lichaam te accepteren zoals het is, toch? 

Stereotypen

Mensen in hokjes steken is niet meteen iets wat je je kind wilt leren. Door in te spelen op stereotiepen doe je precies dat.

Weet je nog hoe het voetbalshirt van Papa Pig per ongeluk roze uit de wasmachine kwam? Niet fijn, maar op zich is er niets mis met roze aangezien de familie Pig zelf roze is. Toch gelooft Papa Pig niet dat het zijn shirt is: “Doe niet zo gek, Peppa, dat is een jurk van mama. Hij is roze!”

Peppa stelt voor dat Papa het shirt alsnog aan doet, want roze is een prachtige kleur. George daarentegen uit zijn afkeer voor roze door ‘Blegh’ te roepen. George houdt niet van roze. Gelukkig loopt het goed af en kan Papa Pig in zijn witte overhemd voetballen.

Ouderschap

Papa Pig wordt afgeschilderd als nutteloos, dom, dik en lui. Hij eet het liefst chocoladecake, ligt graag in de zetel televisie te kijken of leest zijn krant in de zon. Papa Pig kan nog geen fotolijstje ophangen, doet alsof hij sport terwijl hij stiekem op de sofa ligt en ondertussen lachen Peppa en George hem uit.

Gek dat die verdeling nog wordt aangehouden anno 2019. Papa doet immers heel wat meer dan in de zetel hangen, eten en snurken.

Ga jij akkoord met de Huffington Post dat ‘Peppa Pig’ helemaal zo verantwoord niet is, of vind je het overdreven?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!