Jill
Jill Kids 22 jul 2019

Hoe praat je tegen je kinderen om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?

In tijden waarin #fitgirls en Victoria’s Angels aan de lopende band voorbij komen op Instagram, is het niet altijd makkelijk om er een gezond lichaamsbeeld op na te houden. Dat brengt een extra uitdaging bij de opvoeding van je kinderen met zich mee: hoe geef je hen een forse dosis body positivity mee? Begin al eens met na te denken hoe je over eten en je eigen lichaam praat.

Invloed opvoeding op lichaamsbeeld

Heel vaak geef je je kinderen onbewust een boodschap mee door bepaalde dingen te zeggen of je mening over iets te geven. Als het op je lichaamsbeeld aankomt is het onderwerp ‘eten’ soms gevaarlijk terrein.

Neem nu bijvoorbeeld aan de eettafel. We willen allemaal niets liever dan dat onze kinderen voldoende groenten en fruit eten en niet te veel snoepen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de manier waarop we dit aanpakken een grote invloed heeft op het lichaamsbeeld van kinderen op latere leeftijd.

De resultaten van dit onderzoek wijzen op een duidelijk patroon: hoe kritischer en restrictiever ouders tegen hun kinderen praten, hoe groter de kans op lichaamsschaamte, inflexibele eetgewoontes en zelfs eetstoornissen. Dat bleek uit een bevraging van meer dan 400 vrouwen tussen 18 en 40 jaar.

Tupperware-bakjes schoonmaken

Onbewuste opmerkingen

De studie had een opmerkelijke bevinding: zelfs de meest zachtaardige en goed bedoelende ouders doen soms onbewust uitspraken die negatief doorwegen op het lichaamsbeeld van kinderen. Het zijn dus niet alleen de restrictieve en kritische uitspraken die een invloed hebben.

Bovendien zijn het niet alleen de opmerkingen die aan de eettafel worden gemaakt die blijven hangen bij je kinderen. Het kan even goed zijn dat je een opmerking geeft over een televisiefiguur en je kind die opmerking op zichzelf reflecteert. Het is dus altijd opletten geblazen zodra je over voedsel, lichamen en diëten praat.

etenstijd

Gezond lichaamsbeeld bij kinderen stimuleren

De truc is vooral om positieve en bemoedigende boodschappen te communiceren naar je kinderen. Zeg daarom niet dat snoep ongezond is omdat het slechte suikers bevat en je er makkelijk gaatje van in je tanden krijgt, maar benadruk dat fruit veel vitaminen bevatten die je lichaam sterk houden zodat je minder snel ziek wordt en meer energie hebt.

De boodschap is dat hoe beter je voor je lichaam zorgt, hoe beter je lichaam kan functioneren. Kinderen die dat meekrijgen op jonge leeftijd, leren luisteren naar de noden van hun lichaam.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe praat je tegen je kinderen om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?
Sluiten