Jill
Jill Kids 17 jan 2019

Hoe praat je met je kinderen over geld?

Iedere volwassene weet dat de wereld om geld draait. Volgens Ric Edelman, mede-oprichter van Edelman Financial Engines, wordt het tijd dat ook kinderen dat al begrijpen. Hij legt je uit hoe je met kinderen over geld kunt praten.

Met kinderen over geld praten

Uit een recente enquete van Edelman Financial Engines, het grootste Amerikaanse financieel adviesbureau, blijkt dat negen van de tien ouders van vier tot achtjarige kinderen het enorm belangrijk vinden dat hun kinderen met goede financiële gewoonten opgroeien. Daarnaast vindt 91% van die ouders dat het aan hen is die kennis aan te reiken.

Waarom gebeurt dat dan niet? Veel ouders weten niet hoe ze met kinderen over geld moeten praten. In diezelfde enquete bekent 49% van de ouders dat ze niet weten hoe ze de financiële hapklaar voor hun kind kunnen maken.

zakgeld en kinderen

Financiën in het dagelijkse leven

Ric Edelman legt uit aan Forbes dat “het nooit te vroeg is om over geld te praten met je kinderen. Kinderen zijn als sponzen. Ze zien, horen en absorberen alles.”

De Amerikaan geeft ook tips hoe je zelf met je kinderen over financiën kunt beginnen praten. Hij benadrukt dat “je dagelijkse conversaties makkelijk een financiële twist kunt geven. Als je je kind leert tellen, gebruik dan geen knikkers maar muntjes. Als je je kind leert spellen, gebruik dan financiële termen.”

Chrissy Teigen doet het correct

Edelman looft Chrissy Teigen’s laatste virale stoot waarbij ze haar kind een zelfgemaakt menu gaf. De focus voor Teigen lag uiteraard op haar poging om haar dochter te doen eten, maar ze liet haar dochter zoals in een echt restaurant met geld betalen, waarbij het ene gerecht meer kost dan het andere.

Tim Sheehan, CEO en mede-oprichter van Greenlight (een app die ouders helpt om kinderen met een kredietkaart te leren omgaan), gaat akkoord met Edelman: “De beste aanpak is een combinatie van organisch leren en expliciete begeleiding. Laat kinderen organisch bijleren door hen hun eigen geld te laten beheren, onder supervisie en bescherming die bij het specifieke kind passen. Neem daarna spontane kansen om het belang van bepaalde concepten te benadrukken.”

In plaats van dus alleen het concept “om geld te verdienen moet je werken” uit te leggen door je kind te betalen voor bepaalde klusjes in huis, kun je ook meteen praten over hoe je die zuurverdiende centjes meteen het best kunt besteden. Maar de eindbeslissing ligt bij je kind zodat de gevolgen van die keuze ook die van hem zijn.

Lees ook: Kinderen en zakgeld: maak goede afspraken

Bron: Forbes

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Hoe praat je met je kinderen over geld?
Sluiten