Jill
Jill Kids 29 jul 2019

4 essentiële tips om te praten over gewicht met kinderen

Reden genoeg om je kinderen op het hart te drukken dat gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging erg belangrijk zijn. Maar hoe knoop je zo’n gesprek aan? Hier zijn 4 tips om te praten over gewicht met kinderen.

Praten over gewicht met kinderen

1. Het goede voorbeeld

Voor je een gesprek aanknoopt over gewicht is het belangrijk om het juiste voorbeeld te geven. Als moeder zijnde fungeer je als rolmodel voor je kinderen. Al vanaf hun geboorte volgen zij nauwkeurig wat je doet en kopiëren je kinderen jouw gedrag. Wil je dat je kinderen minder suiker eten? Raak die snoeppot zelf dan ook niet (overdreven vaak) aan. Alleen op die manier zullen je kinderen je serieus nemen als je een gesprek met hen aangaat.

2. Jip en Janneke-taal

Praat niet in termen, zoals gewicht, kilo’s en BMI. De kans is groot dat je kinderen je met grote ogen aan zullen kijken omdat ze je niet precies begrijpen.

Praat daarom juist over hun gezondheid. Leg uit waarom gezonde voeding zo belangrijk is en wat de gezondheidsrisico’s van – te veel – suiker en slechte vetten zijn. En waarom is lichaamsbeweging ook alweer van belang? Leg het op een duidelijke, voor kinderen begrijpbare manier uit.

3. Gebruik hulpmiddelen

Er zijn talloze boekjes, filmpjes en documentaires voor kinderen beschikbaar die het onderwerp ‘gewicht’ op een speelse manier ter sprake brengen. Op deze manier leren je kinderen al lezend of kijkend over het belang van een gezond gewicht en hoe zij hier zelf een steentje aan bij kunnen dragen.

4. Maak er een feestje van

Neem het onderwerp niet al te serieus, want als het onderwerp te veel gewicht heeft zijn veel kinderen vaak juist tegendraads. Maak er een feestje van door samen boodschappen te doen, te koken en te sporten. Ga opzoek naar gezonde én kindvriendelijke recepten, neem je kinderen mee uit zwemmen of organiseer een sportmiddag voor het hele gezin. Zo genieten ze van de aandacht van mama en papa en leren ze meteen dat je moet investeren in je lichaam.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
4 essentiële tips om te praten over gewicht met kinderen
Sluiten