Jill
Jill Persoonlijk 14 mei 2018

Privileges op het werk die iedere werkende mama wel zou willen

De dagen van een werkende mama zijn zwaar, de avonden vaak nog intenser. Thuiskomen betekent namelijk niet dat je ‘werkdag’ voorbij is, integendeel. Enkele privileges op het werk zouden je leven heel wat makkelijker maken.

Privileges op het werk voor mama’s

1. Een halfuurtje stilte in de ochtend

Een ‘goedemorgen’ is toegestaan, maar laat een mama iedere ochtend op z’n minst dertig minuten op haar gemak starten. Ze wil namelijk in alle rust een kopje koffie maken, even lekker op haar bureaustoel zitten en rustig al haar e-mails checken voor ze – opnieuw – gebombardeerd wordt met vragen en gesprekken. Dit halfuurtje opstarttijd geeft haar de tijd om over te schakelen van moeder naar werknemer.

2. Comfortabele outfits

Je opmaken is heerlijk en ook op je werk houd je er weleens van je heel professioneel te kleden met die kokerrok of die chique jumpsuit met een klassiek wit streepje in. Maar langs de andere kant verspil je ‘s ochtends heel wat tijd om die perfecte outfit uit te kiezen. Tijd die een werkend moeder voor andere dingen kan gebruiken.

Werkende mama’s zouden dan ook niet vreemd aangekeken mogen worden als ze een keer met een joggingbroek het kantoor binnen wandelen. Geen outfitstress meer en heerlijk comfortabel achter je bureau, meer moet dat niet zijn.

3. Geen contact buiten de werkuren

Voor acht uur ‘s morgens en na vijf uur ‘s avonds wordt er geen contact met een mama opgenomen. Voor echt dringende zaken moeten ze een werktelefoon krijgen. Privé en zakelijk moeten strikt gescheiden blijven, want zeg nu zelf: de tijd thuis met je gezin is het allerbelangrijkst.

4. Prijsvragen op de vroege maandagochtend

Maandagen zijn vreselijk, maar daar kan je wel een mouw aan passen: prijsvragen! Jawel! Iedere maandagochtend. Win op je vroege maandagmorgen een manicure, een fles wijn, een cadeaubon of een extra vrije dag. Zo’n inititief zou niet alleen de maandagen van mama’s, maar van alle werknemers een stuk leuker maken.

5. Massagestoelen

Achter elk bureau zou een massagestoel moeten staan, want wie heeft er gedurende de dag geen behoefte aan wat ontspanning? Urenlang achter een bureau zitten is voor niemand fijn, maar voor moeders die kinderen, sportspullen en boodschappentassen rondsjouwen is het next level.

6. Flexibele uren

Soms moet een mama onverwacht vrij nemen, omdat dochterlief zich niet lekker voelt of omdat haar babyzoon een hele nacht om aandacht schreeuwde. Geen probleem bij bedrijven met flexibele uren. Zolang je je werk goed doet, kun je naar huis gaan wanneer je dat wilt.

Natuurlijk moet je niet overdrijven, maar soms is het gewoon nodig. Zwemexamen? De volgende judo-band? Mama’s (en papa’s) zijn graag bij elke mijlpaal aanwezig. Family first.

7. Verplichte pauzes

Er zijn werknemers die genoeg hebben aan een halfuurtje voor de lunch of twee keer per dag vijftien minuutjes. Wanneer zij na een lange drukke werkdag thuiskomen, kunnen ze lekker de beentjes omhoog leggen en helemaal ontspannen. Oké, zij hebben ook een huishouden, maar een huishouden met of zonder kinderen is een wereld van verschil.

Wanneer een mama thuis komt, heeft ze geen momént pauze. Nu ja, tot de kinderen in bed liggen. Maar dan is ze zelf zo afgepeigerd dat ze op de sofa in slaap valt.

Bovendien heb je als mama die pauzes tijdens het werk af en toe nodig om te checken hoe het er thuis of op de crèche aan toe gaat. Pauzes zijn dus essentieel voor werkende mama’s. Daarom is dit eigenlijk geen privilege, maar een must.

8. Minimale werklast op vrijdag

Niemand heeft zin om écht hard te werken op een vrijdag. Als het kan wachten tot maandag, laat het dan vooral wachten tot maandag. Moeders – en eigenlijk vrijwel alle werknemers – mogen op vrijdag iets meer relaxen. Werken is niet niks en op deze laatste dag van de week mag de druk er af, al is het maar voor even.

Klinkt geweldig, toch? Je hebt als moeder eigenlijk twee (!) full-time banen, dus zo’n massagestoel of wekelijkse loterij zijn helemaal niet overdreven. Mama’s verdienen het om een beetje gepamperd te worden en moeten vooral de mogelijkheid hebben bij iedere mijlpaal van hun kroost aanwezig te zijn.

Reageer op artikel:
Privileges op het werk die iedere werkende mama wel zou willen
Sluiten