Jill
Jill Persoonlijk 7 feb 2019

5 reacties op irritaties die tonen dat je volwassen bent

Hoe ouder je wordt, hoe beter je beseft dat er nu eenmaal irritante mensen op dezelfde aardbol als jou rondlopen. Vroeger kon je daar enorm door gefrustreerd geraken, maar nu heb je standaard een van volgende reacties op irritaties klaar die tonen dat je volwassen bent. Meestal dan toch.

Schuif de schuld niet van je af

Zodra je in een gesprek “Ja, maar jij …” zegt weet je al dat deze discussie nergens naartoe leidt. Gelukkig heb jij dat intussen door en kun je dan ook toegeven wanneer je fout zit. Schuld afschuiven is makkelijk, maar het is niet efficiënt om tot een oplossing te komen.

reacties op irritaties volwassen

Je overdenkt- en analyseert niet

Hoe meer impliciete betekenissen je gaat zoeken in dingen die mensen tegen je zeggen, hoe groter de kans dat je ze in werkelijkheid helemaal uit de context trekt. Nee, je beste vriendin vindt je niet ineens onaardig als ze je niet uitnodigt als ze iets gaat doen met anderen. Nee, je partner vindt je niet meteen irritant als hij klaagt omdat je weer eens te laat bent (geef het maar toe). Om die misverstanden te vermijden houd jij je (niet meer) bezig met alles te overdenken- en analyseren.

Je steekt je neus niet in andermans zaken

Feit: oordelen over mensen is haast een automatisme. Ander feit: het is niet volwassen om dat ook daadwerkelijk te doen.

Ja, natuurlijk is het goed om interesse te tonen in je medemens, maar je weet zelf waarschijnlijk ook wel wanneer dat wel of niet op prijs wordt gesteld. De opmerkingen die het meest vervelend zijn? De goed bedoelde sneren, zoals ‘Maar het is écht beter voor je gezondheid als je een beetje afvalt’.

reacties op irritaties volwassen

Je roddelt niet

Een beetje in dezelfde categorie: het is niet alleen onvolwassen om je met andere mensen te bemoeien als ze in je buurt zijn, maar zo mogelijk nog erger om over hen te praten als ze er niet zijn. Hoewel roddelen wel degelijk sociale voordelen heeft, zorgt het vooral voor een negatieve vibe waar je je uiteindelijk zelf ook niet beter door voelt (om nog maar te zwijgen over het moment dat iemand erachter komt wat je hebt gezegd).

Je negeert het gewoon

Ja, je kunt elk miniem detail belichten en overal over zeuren. Je kunt de beste argumenten hebben die steeds opnieuw in dovemansoren vallen bij je gesprekspartner. Maar jij weet ondertussen wanneer je water naar de zee aan het dragen bent. Je motto is ‘choose your battles’ waardoor je weet wanneer je de strijd moet opgeven en wanneer je een punt kunt scoren.

Lees ook: Dit instagramaccount is gevuld met doodeerlijke post-itjes over volwassen zijn

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
5 reacties op irritaties die tonen dat je volwassen bent
Sluiten