Jill
Jill Culinair 12 aug 2019

Maak indruk dankzij deze focaccia met kruiden bij de apéro

Wat is er leuker dan een zelfgemaakt snackske op tafel toveren als je gasten ontvangt? Met deze kruidenfocaccia maak je gegarandeerd indruk terwijl het eigenlijk een heel simpel recept is. Wedden dat zelfs de kinderen mee willen smullen?

Het maakt in principe niet veel uit welke verse kruiden je gebruikt voor dit recept. Wij kozen op aanraden van ons zusje Culy voor een lekkere mix van oregano, tijm, rozemarijn, basilicum en dille. Houd er rekening mee dat het deeg twee keer een uur moet rijzen.

Een tip die we leerden van Jamie Oliver: strooi een beetje oud broodkruim op de bodem van het bakblik. Dat geeft de focaccia een extra knapperige bodem.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • Snuifje zout
  • 1 zakje gist
  • 300 ml warm water
  • Twee handjes broodkruim
  • 3 eetlepels olijfolie + extra voor het invetten
  • Twee handen verse kruiden, bijvoorbeeld dille, rozemarijn, tijm, oregano en basilicum
  • Wat grof zeezout, naar smaak

Extra nodig:

  • Bakblik van 28 x 22 cm

Zelf focaccia bakken: zo doe je dat

  1. Maak een bergje van de bloem op een schoon aanrechtblad en maak een kuiltje in het midden. Bestrooi de rand met wat zout.
  2. Meng de gist met warm water, klop door elkaar met een vork en giet het warme water langzaam, beetje voor beetje in het midden van de bloem. Meng het water voorzichtig met de bloem met behulp van een vork.
  3. Ga daarna verder met je handen en meng de boel tot een homogeen deeg. Kneed het deeg voor de focaccia daarna 5 minuten door en vorm het daarna tot een bal.
  4. Vet een grote kom in met een klein beetje olie, leg het deeg in de kom en dek af met een warme, vochtige theedoek (even onder de warme kraan houden en goed uitwringen). Laat het deeg zo een uur lang rijzen.
  5. Zet een bakvorm klaar (van 28 bij 22 cm ongeveer) en vet ‘m lichtjes in met wat olijfolie. Bestrooi de bodem met het broodkruim. Haal dan het deeg voor je focaccia uit de kom, rek het een beetje uit tot een rechthoek en leg het in de ingevette bakvorm.
  6. Duw met je vingers in het deeg, zodat er kuiltjes ontstaan. Hak de verse kruiden grof, strooi ze uit over de focaccia en duw ze daarna met je vingers in het deeg. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie en wat grof zeezout.
  7. Leg weer een warme, vochtige theedoek over de focaccia en laat nogmaals een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  8. Na het rijzen mag het bakblik met de focaccia de oven in. Bak het brood in 20 tot 25 minuten goudbruin en krokant. Besprenkel direct na het bakken met nog een eetlepel olijfolie, zodat de warme focaccia de olie opzuigt. Snijd met een scherp broodmes in stukken.

Meer apéro?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Maak indruk dankzij deze focaccia met kruiden bij de apéro
Sluiten