Het ultieme recept voor pepernoten zoals Sinterklaas ze zelf bakt

Culinair

De Sint brengt chocolademannetjes, marsepein, letterkoekjes, mopjes, … Maar jij kan dit jaar zorgen voor de pepernoten want wij het recept voor pepernoten zoals Sinterklaas ze zelf bakt. Zoals klusser Roger zou zeggen: “Wat je zelf doet, doe je meestal beter.”

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 4 koffielepels speculaaskruiden
  • een snuifje zout
  • 100 gram koude (ongezouten) boter
  • 90 ml halfvolle melk

Recept voor pepernoten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg alvast een stuk bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en een snuifje zout.
  3. Snijd de boter in blokjes en meng de boterblokjes door het droge mengsel.
  4. Voeg beetje bij beetje de melk toe en kneed net zolang tot het een soepel geheel is.
  5. Verdeel het deeg in vier ballen en rol hier vervolgens lange slierten van.
  6. Snijd de slierten in gelijke stukjes. Rol hier balletjes van en verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Druk de balletjes deeg met een vork (of met je vinger) een stukje platter. Dit is het ideale werkje voor je kinderen. Zorg er wel voor dat de deegballetjes niet tegen elkaar liggen.
  8. Bak de pepernoten ongeveer een kwartiertje gaar en lichtbruin. Haal voorzichtig de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten volledig afkoelen.
  9. Extra: smelt au bain-marie wat chocolade in een pannetje en dip de (afgekoelde!) pepernootjes erin en maak zo je eigen chocoladepepernoten.

Bewaar de zelfgebakken pepernoten in glazen potjes met dekseltjes. Het ziet er leuk uit en zorgt voor een gezellige sfeer aan de koffietafel. Om nog maar te zwijgen van die heerlijke geur wanneer ze net uit de oven komen.

Wil je blijven bakken? Maak dan ook eens deze Zweedse havermoutkoekjes met chocolade.