Romina
Romina Persoonlijk 24 mei 2018

Romina: “Ouderschap is afgaan op gevoel: dat is soms overweldigend”

Het ouderschap is een voortdurende zoektocht naar een evenwicht tussen ja en nee, tussen advies toepassen en je eigen ding doen. Ook Famme-blogger Romina van de blog Big City Life staat dagelijks voor die keuzes.

Mijn dochter kneep haar handje harder in de mijne. Voor ons: een woonkamer vol speelgoed en joelende kinderen. Hun leeftijd varieerde van 1 tot 12 jaar en hun kreten vulden de ruimte. Met haar twee en een half jaar was mijn dochter een van de jongste kinderen. Ik wist toen al dat ze mij een hele dag zou nodig hebben. Alle andere kinderen speelden met elkaar of in hun eentje, maar voor mijn dochter ligt het zo simpel niet. Zij heeft mij dan echt nodig.

Het is toch niet normaal dat een kind niet alleen kan spelen?

Onze omgeving zegt dat we de dochter verstikken. Dat we haar gewoon in het diepe moeten gooien en haar het zelf laten uitzoeken. Ik argumenteer dat onze dochter het goed doet bij haar grootouders, bij haar tantes en in de opvang, maar dat valt in dovemansoren, want het is toch niet normaal dat een kind niet alleen kan spelen?

‘s Avonds wanneer we naar huis rijden, slaapt de dochter op de achterbank en bespreek ik met mijn vriend de dag. In mijn hoofd groeien de twijfels en ook bij hem slaan ze weer toe. Plots denk ik aan een moment voor de dochter er was, hoe we op een receptie stonden en mijn vriend rond mij draaide. Ik herinner hem er aan dat hij net zoals de dochter doet in zo’n situatie vol onbekenden. We laten het gesprek bezinken en de rust in ons hart en hoofd keert terug.

Ik herinner hem er aan dat hij net zoals de dochter doet in zo’n situatie vol onbekenden.

Ouderschap is afgaan op gevoel: dat is soms overweldigend. Dat kind op de achterbank heeft maar twee ouders. Twee ouders die hopen dat ze doen wat het beste is voor dat slapende snoetje. Twee ouders die vol liefde wikken en wegen, successen boeken, maar soms ook faliekant de mist in gaan. Twee ouders die het af en toe heel zeker weten, maar af en toe ook helemaal niet. Twee ouders met liefde. Bakken liefde. Zoveel liefde. Daar is geen twijfelen aan.

Lees ook: Romina: “In dat exacte moment voelde ik haar verbazing”

Reageer op artikel:
Romina: “Ouderschap is afgaan op gevoel: dat is soms overweldigend”
Sluiten