Sophie
Sophie Persoonlijk 11 aug 2019

Mogen plusouders wel ruziemaken waar de kinderen bij zijn?

Famme-blogster Sophie gruwelt van het woord stiefmoeder en vindt zelfs plusmama niet echt een eretitel. Dan liever bonusmoeder. De bonus die ze bij de man van haar dromen kreeg heet Jasmine en is al tien.

Mogen ouders ruzie maken waar hun kinderen bij zijn? Ik heb altijd gemeend van wel. Soms moet je gewoon even je frustraties uiten, stoom aflaten, of duidelijk maken dat je ergens niet akkoord mee bent. Dat die mogelijkheid bestaat in een liefdevolle omgeving is net fijn, toch? Als kind hoorde ik mijn eigen ouders vaak genoeg ruziën en daar hebben ik noch mijn zussen een trauma aan overgehouden.

En toen kwam er een dag waarop mijn lief en ik als kemphanen tegenover elkaar stonden. Ik was boos omdat de afwas alwéér voor mij was blijven staan, hij omdat ik dat niet rustig kon aankaarten. Voor we het wisten waren we in een furieus steekspel beland, zo’n ruzie die eigenlijk alleen maar dient om alles er even uit te gooien en dan weer liefdevol verder te gaan met elkaar.

Alleen … waren we niet alleen. Op haar kamer zat Jasmine en toen ik dat plots besefte voelde ik me meteen ontzettend schuldig. Want wat weet zo’n kind ook van volwassen ruzies en stoom aflaten, hoe kan zij weten dat we elkaar in dat geroep nog steeds doodgraag zien? En wat voelt zij als ik boos ben op haar papa, haar held? Denkt ze misschien dat we gaan scheiden, ziet ze alles wat zich tussen haar mama en papa heeft afgespeeld zich opnieuw voltrekken?

Meteen na de aanvaring tussen mij en haar papa begon er in mijn hoofd een tweede gevecht. Dat meteen werd onderbroken door een bedremmelde tienjarige die uit haar kamer kwam en zei dat we terug vrienden moesten zijn. Als je als (plus-)ouders dan toch eens ruziemaakt waar je kinderen bij zijn, dan is dat misschien wel het belangrijkste: het ook bijleggen waar de kinderen bij zijn. En dat deden wij met een groepsknuffel die alle lucht uit drie paar longen perste.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Mogen plusouders wel ruziemaken waar de kinderen bij zijn?
Sluiten