Jill
Jill Thuis 2 feb 2018

Ruziënde ouders: zeg dit nooit waar jullie kinderen bij zijn

Een gezin runnen is geen sinecure. Een clash tussen de ouders is dan ook af en toe onvermijdelijk. Maar besef dat je kinderen alles horen, ook als ze aan de tv gekluisterd lijken. Er zijn dan ook bepaalde dingen die je nooit tegen elkaar moet zeggen waar de kinderen bij zijn.

1. Wat ben jij toch een eikel/idioot/gestoord/klootzak/trut

Het niet met elkaar eens zijn, leert kinderen ook waardevolle lessen. Op het moment dat je overgaat op schelden, vloeken en elkaar uitschelden leer je hen dat dit ‘normaal’ is in het volwassen leven. Respect hebben voor elkaar is de wenselijke houding en als je dat even niet meer lukt, dan bijt je toch echt beter even op je tong.

2. Als [naam kind] niet zo treuzelde, had ik echt wel tijd gehad om te tanken, maar nu lukte dat niet meer

Betrek nooit, maar echt nooit je kinderen in jullie conflicten. Straks gaat hij of zij nog denken dat het aan hem ligt of dat de problemen in jullie huwelijk door haar komen.

3. Zit je weer te praten met je collega op WhatsApp? Jij bent een echte player

Je denkt misschien dat je kind het niet snapt, maar niets is minder waar. Ze begrijpen al veel meer dan je denkt. Voor je het weet denkt je kind dat er een ander in het spel is en jullie relatie onder druk staat. Zelfs als jullie gewoon maar wat dollen.

Lees ook: 10 pietluttigheden waarover koppels kibbelen

4. Ik kan niet meer tegen je moeder, ze maakt me gek!

Misschien botert het niet helemaal tussen je schoonouders en jou. Maar maak hen niet zwart bij je kinderen. Je hebt het hier over moeke en vake, bomma en bompa. Wat er tussen jullie speelt, staat helemaal los van de relatie en gevoelens die je kinderen koesteren voor hun grootouders.

5. Geef eens wat minder geld uit, straks zijn we blut

Geef je kinderen nooit het idee dat er problemen zijn. Dat wil niet zeggen dat je het onderwerp ‘geld’ volledig moet vermijden, als jullie wat krap bij kas zitten. Sparen, zuinig zijn, de consequenties van geld uitgeven zijn zeer waardevolle topics voor een wat ouder kind, maar je wil ze vooral het gevoel geven dat het een gezamenlijke effort is. Jullie verantwoordelijkheid is geldbeheer. Je kinderen horen vooral te groeien en gelukkig te zijn.

Lees ook: 7 tips bij het sparen (voor je droomvakantie)

6. Je geeft hen te veel ruimte

Als je zulke verwijten naar elkaars hoofd slingert, spelen je kinderen dit gegeven van ongelijkheid uit. Slim als ze zijn, lopen ze steeds naar die ene ouder die zogezegd makkelijker te overtuigen is. Als in dat verwijt een grond van waarheid zit (wie kan zulke puppy-oogjes nu weerstaan?) heeft je kind in geen tijd de touwtjes in handen. En daar heeft niemand wat aan.

7. Ik wil je niet meer zien of horen

Als je wegloopt van je partner, doe je net zo veel kwaad als wanneer jullie al schreeuwend elkaars bloed van onder de nagels halen.  Kinderen moeten leren dat je naar elkaar luistert en met elkaar naar oplossingen wil zoeken. Als je elkaar even niets meer te zeggen hebt en de kinderen zijn in de buurt, zeg dan ten minste ‘laten we even een pauze inlassen, we praten er straks verder over’. Spreek dan ook af dat je bij die zin elkaar respecteert voor het uit de hand loopt en je alsnog wegloopt.

Lees ook: waarom het goed is dat broertjes en zusjes met elkaar ruziën

Reageer op artikel:
Ruziënde ouders: zeg dit nooit waar jullie kinderen bij zijn
Sluiten