Waarom moet je ‘s nachts harder hoesten dan overdag?

Body & beauty

Als je ziek bent, kijk je er naar uit om ‘s avonds eindelijk in je bed te kruipen. Weer een rotdag overleefd én je geeft je lichaam de tijd om te herstellen. In theorie dan toch. In de praktijk ben je aan het hoesten zodra je op je matras ploft. Heb je je ook altijd afgevraagd hoe het komt dat je ‘s nachts harder hoest dan overdag?

‘s Nachts harder hoesten

Tegen je kinderen leg je vast uit dat er kleine soldaatjes in je lichaam zitten die vechten tegen een virus en dat dat de reden is dat je zoveel moet (lees: wilt) slapen als je ziek bent. Je immuunsysteem moet herstellen en dat doet het door te slapen.

Je moet dus veel slapen en je wilt ook niks liever, maar elke keer wanneer je dat probeert, hoest je de longen uit je lijf. Die zeehondenhoest van je houdt heel de buurt wakker, inclusief jezelf.

Waarom?

Wanneer je neerligt, glipt er slijm in je keel dat bepaalde zenuwen triggert die een hoest veroorzaken. Het is dus de schuld van de zwaartekracht dat je ‘s nachts wakker ligt.

Daarnaast draait je verwarming vast op volle toeren als je ziek bent en dat zorgt dan weer voor droge lucht. Je luchtwegen en slijmvliezen moeten dan harder werken om de boel vochtig te houden. Daardoor krijg je meer slijmen en gaan die ophopen, wat uiteindelijk weer resulteert in een ergere hoest.

hoest erger nacht

Wat kun je eraan doen?

Moet je dan helemaal niet meer gaan slapen om weer beter te worden? Gelukkig wel. Helemaal hoestvrij geraak je de nacht waarschijnlijk niet door, maar er zijn wel een aantal dingen die je hoest kunnen verminderen.

Ga wat hoger liggen door je kussen wat beter te proppen, neem een heet bad of een hete douche voor je gaat slapen, gebruik neusspray of smeer wat Vicks op je borstkas. Een tijdje boven een dampende handdoek hangen helpt ook altijd. Hoestsiroop en pilletjes laten je ook tijdelijk iets minder hoesten. Bovendien zorgt hoestsiroop ervoor dat je ‘s nachts wat sneller indommelt.

Lees ook: Waarom we met zijn allen ziek worden in de herfst