Jill
Jill Thuis 26 mrt 2018

Scrum voor kinderen: time management bij je thuis

De ochtendspits van de Antwerpse Ring is niets in vergelijking met die in jullie huis. En ‘s avonds is het ook steeds een race tegen de klok om je kind in bed te krijgen. De oplossing is simpel: scrum voor kinderen!

Wat is Scrum?

Scrum is een flexibele manier om software te maken tegen een bepaalde deadline. Per scrum-team is er een bord dat in basis uit drie kolommen bestaat:

  • een to-do kolom
  • een in-progress kolom
  • een finished kolom

Een periode waarvoor een scrumbord wordt opgesteld heet een sprint. Aan het begin van iedere sprint staan alle taken dus in de to-do kolom. Maar als alles goed loopt, hangen die aan het einde van de sprint in de finished kolom.

Het is dus een overzichtelijke manier om bij te houden wat er gedaan is en wat er nog gedaan moet worden zónder dat je het overzicht verliest.

When students have the will to change the world, we make sure we're ready to help. Final prep for Youth Startup Weekend is underway!! #yesphx #yswphx #cohootsfdn #scrumboard #planning

A post shared by CO+HOOTS Foundation (@cohootsfdn) on

Na iedere sprint is er een moment (‘retro’ genaamd) waarop je met alle teamleden terugkijkt op de voorbije sprint. Wat kon beter? Wat ging goed? Hoe gaan jullie het systeem perfectioneren?

Scrum voor kinderen

Voorbereiding

Klinkt allemaal heel zakelijk. Maar toch kan je ook scrum in het leven van je kinderen introduceren. Daar hangen heel wat voordelen aan vast. Niet alleen voor jou, ook voor je kinderen.

Ieder kind heeft een eigen bord. Het is al een leuke start om ieder kind zijn eigen bord te laten versieren.

Bedenk nu welke taken je kind moet uitvoeren: tandenpoetsen, naar het toilet gaan voor het slapengaan, huiswerk maken, …

Laat het vooral ook zelf zijn zegje doen. Je pyjama aandoen? Dat zijn 3 opdrachten: je kleding uitdoen en je pyjama aandoen. En vooral: je kleding in de wasmand doen.

Denk er ook aan om ontspannende activiteiten te noteren. Heeft je kind alle opdrachten voor de deadline (het moment waarop-ie moet gaan slapen) afgewerkt? Dan heeft-ie de iPad-kaart vrijgespeeld. Of het leesmoment.

Om het wat leuker te maken kan je werken met post-its. Bij iedere opdracht maak je een tekening.

Hang het bord op de slaapkamerdeur van je kind (of het prikbord) en de post-its in de to-do kolom. En je sprint kan beginnen.

Retro

Na de sprint is het tijd om te analyseren. Moeten er kaartjes bijgemaakt worden? Ja, dochterlief heeft volgende week toetsenweek. Zij krijgt een kaartje bij met ‘studeren voor morgen’ op.

Waren er kaartjes die eruit moeten? Ook die zijn er. Denk maar aan het kaartje ‘slapen’. Die blijft tot het bittere eind hangen wat demotiverend is. Weg ermee!

Tip: wil je niet iedere avond scrum gebruiken? Probeer het dan eens in het weekend, verspreid over twee dagen.

Voordelen van Scrum voor kinderen

1. Het is een flexibel systeem: je voegt heel gemakkelijk nieuwe opdrachten toe, maar verwijdert even snel post-its die overbodig of demotiverend zijn.

Bovendien kan je kaartjes laten roteren tussen verschillende kinderen. Maandag geeft mama de vis eten, dinsdag doet zoonlief het, woensdag is het papa’s beurt en donderdag is het aan je lieve dochter. Gewoon een kwestie van het taakje op een ander bord te hangen.

2. Scrum helpt jonge kinderen om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er moet gebeuren. Het opsommen is een ding, het visueel voorstellen is next level.

3. Het leert kinderen plannen: wil je kind nog even lezen? Dan zal-ie snel moeten douchen, anders is er geen tijd meer voor.

4. Het zal een stuk makkelijker zijn voor jou om je kinderen slaapklaar te krijgen (of schoolklaar, mocht je voor een ochtendsprint gaan). Iedere post-it die ze kunnen verhangen is een persoonlijk overwinninkje. Zeker als ze voor staan op broer of zus.

Drie, twee, een … scrummen maar!

Reageer op artikel:
Scrum voor kinderen: time management bij je thuis
Sluiten