Jill
Jill Body & beauty 22 apr 2019

Sekspraat: slaap je beter na seks?

Seks, seks, seks. Er is al veel onderzoek gedaan en dat lovemaking veel stofjes teweegbrengt die je goed doen voelen staat vast. Misschien heb je het gevoel dat je na een vrijpartij makkelijker in slaap valt, maar slaap je écht beter na seks of is dat een fabel?

Geluksstoffen

De hormonen die vrijkomen tijdens seks – denk aan de neurotransmitters oxytocine, dopamine en vasopressine – geven je een gelukzalig gevoel. In een studie werd dat gevoel tijdens en na een orgasme zelfs vergeleken met de rush die je na een heroïne-injectie zou voelen.

Beter slapen of niet?

De vraag is alleen: hoe helpen die stofjes precies bij beter slapen? Het antwoord is logisch: ze doen je niet alleen goed voelen, maar ontspannen je ook helemaal. In tegenstelling tot de avonden waarin je blijft malen over dat probleem op het werk kun je je vast goed voorstellen dat je daardoor makkelijker in slaap valt na seks.

beter slapen na seks

Dat bevestigt ook een recente studie naar seks als slaaptherapie: meer dan 60 procent van alle mensen sliepen beter nadat ze zijn klaargekomen voor het slapengaan. Toch is het lastig te stellen of dit ook daadwerkelijk voor iedereen geldt, aldus de onderzoekers. Ga er dus vanuit dat de vrijkomende geluksstoffen goed zijn voor je mentale rust en nachtrust, maar onthou dat het onderzoek nog niet volledig uitsluitsel biedt.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Sekspraat: slaap je beter na seks?
Sluiten