Jill
Jill Persoonlijk 26 jun 2019

5 dingen waar je als single moeder extra voor moet opletten

Als moeder is het al niet makkelijk om jezelf te zien als meer dan ‘mama van’, als single moeder is dat nog net iets moeilijker. Daarom is het belangrijk dat je extra oplet dat je niet in volgende valkuilen valt.

1. Prioriteiten

Uiteraard is een goede toekomst voor je kinderen een van je hoofddoelen. Maar vergeet je eigen toekomst niet. Voor je het weet is het moment daar dat je kleine kuikentjes het nest uit vliegen en dan sta je daar met al ‘jouw’ toekomstplannen.

Houd daarom ook steeds in het oog waar jij over een jaar, vijf jaar, tien jaar, … wil staan, ongeacht waar je kinderen staan. Wil je nog iets bereiken op het gebied van carrière? Wil je de Ten Miles volgend jaar meelopen? Wil je nog een cursus fotografie volgen?

Je kinderen zijn je prioriteit, maar jij bent dat ook.

2. Grenzen

Hoe graag je je kinderen ook ziet, er zijn grenzen tussen jullie nodig. Het gebeurt maar al te vaak dat jouw identiteit half versmelt met die van je kinderen en daar heeft niemand wat aan. Je kinderen moeten weten dat ze je moeten delen, of dat nu is met een date, een goede vriendin waarmee je op stap gaat of gewoon met mama zelf die even een momentje voor zichzelf nodig heeft. Psst, daar hoef je je trouwens ook echt niet schuldig over te voelen.

3. Je look

Je hebt dan misschien minder tijd in de ochtend, zelfs dan kun je een snelle beautyroutine voor elkaar krijgen. Koop ook geregeld een nieuw kledingstuk voor jezelf, in plaats van altijd naar de kinderafdeling af te dwalen. Wees trots op je uiterlijk en verzorg jezelf. Zo ben je ook een inspiratie voor je kleintje(s).

4. Je houding

Je kunt medelijden hebben met jezelf als je dag tegenslaat en soms mag dat ook. Maar bij de pakken blijven neerzitten lost niets op. Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, vraag dan om hulp bij iemand die dat wel kan. Hoe moeilijk dat ook is. Probeer iets, hoe dan ook, zodat je aan je kinderen toont dat je blijft proberen.

5. Nee

Durf ‘nee’ zeggen. Nee, daar hebben we geen geld voor. Nee, daar heb ik vandaag geen tijd voor. Nee, je kunt me ‘s nachts niet wakker maken als het geen noodgeval is. Nee, ik zeg mijn avondplannen niet af als we al een hele dag samen hebben doorgebracht. ‘Nee’ zeggen is een belangrijke stap in grenzen stellen en waarom dat belangrijk is legden we je hierboven al uit.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 dingen waar je als single moeder extra voor moet opletten
Sluiten