Jill
Jill Persoonlijk 20 jul 2018

6 redenen waarom een single ouder zijn zo gek nog niet is

Een kind opvoeden is niet makkelijk en als single ouder komen daar nog extra uitdagingen bij kijken. Toch zijn er ook voordelen aan dat single-ouderschap.

1. De knuffels

Die zijn allemaal voor jou. Je hoeft niks te delen en je nergens schuldig over te voelen. Jij krijgt de naschoolse gesprekjes over wie in de klas vervelend deed, wat ze tussen de middag hebben gegeten en wie deze week hun beste vriend was.

Als je kind met zijn vingertje onder de deur zit en meteen naar jou toeloopt om getroost te worden, moet je je niet schuldig voelen tegenover je partner. Jij bent zijn of haar rots in de branding en hij of zij is jouw oogappel.

2. Het schema

Er is een groot verschil tussen twee schema’s of drie schema’s op elkaar afstemmen. Met zijn tweeën gaat het gewoon iets vlotter.

3. De vakantie

Nu we het toch over schema’s hebben: vakantieplannen verlopen ook vlotter. Jij kiest wat jullie gaan doen en dat gebeurt dan ook gewoon. Even overleggen met je kind en die planning is zo gefikst.

4. Het geld

Als alleenstaande ouder heb je minder budget dan wanneer je met twee uit werken gaat. Maar je bent wel de baas over je geld. Jij kiest de budgetten en bepaalt waar het geld dat overblijft, naartoe gaat. Je hoeft niet geheimzinnig te doen over aankopen, maar kan – als jij dat wil – je geld zonder schuldgevoel uitgeven aan een exorbitant dure lipstick.

5. De keuzes

Jij maakt ze. Allemaal.

Je kan de mening vragen van mensen die je vertrouwt, maar uiteindelijk beslis jij. Van schoolkeuzes over bedtijd tot kapsels; jij beslist erover samen met je kind, en dat is genieten.

6. De onafhankelijkheid

Of je het door hebt of niet; je brengt je kinderen onafhankelijkheid bij. Je kinderen zien hoe jij de ballen in de lucht houdt om alles soepel te laten verlopen. Ze zien je shoppen, plannen, budgetteren en jongleren en weten dat je dit allemaal voor hen doet.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar dat zijn de mooiste verhalen zelden. Die zijn doorgaans het resultaat van hard werk en doorzettingsvermogen. Promotie maken op je werk, een diploma halen of eindelijk onder de knie krijgen hoe je een visgraatvlecht maakt, worden nog specialer.

Lees ook: 13 vaders die het vaderschap he-le-maal begrijpen

Reageer op artikel:
6 redenen waarom een single ouder zijn zo gek nog niet is
Sluiten