Jill
Jill Persoonlijk 22 mei 2019

Een survivalgids voor het alleenstaand ouderschap

Als single ouder moet je niet gered worden, maar enkele tips om je boven water te houden kunnen nooit kwaad want het single ouderschap kan op z’n zachtst gezegd pittig zijn. Van deze survivalgids voor single ouders kun je vast nog iets leren.

Mini leger

Je hebt rondom je een klein leger aan mensen die een handje willen toesteken wanneer je dat nodig hebt, maar vooral ook wanneer je daar naar vraagt. Durf dan ook om hulp vragen.

Oma is maar al te blij als haar oogappel een dag op bezoek komt terwijl jij eindelijk nog eens tijd hebt om naar de kapper, de tandarts, de supermarkt en de kledingwinkel kunt gaan. Die toffe buurvrouw van het appartement boven je vindt het vast niet erg als je de babyfoon even bij haar achterlaat terwijl je uk een dutje doet en jij snel op en af naar de supermarkt rijdt. Of je die vrije tijd invult om iets nuttigs te doen of gewoon voor wat me-time? Dat kies je toch lekker helemaal zelf.

single ouder

Yes, you can

Krijg je vaak te horen dat een kind alleen grootbrengen moeilijk of zelfs onmogelijk is? Of zeggen moeders vol ontzag dat ‘zij het niet zouden kunnen’? Jij hebt een oerkracht in je waardoor je weet wat je moet doen om jouw kind veilig, gelukkig en tot een goed mens op te voeden. Yes, you can!

Slapen

‘s Avonds nog even snel dat boek uitlezen of die laatste aflevering van ‘New Girl’ kijken? Daar krijg je in de ochtend sowieso spijt van. Zeker als je peuter het nodig vindt om vijf keer in de nacht naar mama te komen kijken, gewoon omdat dat nodig is. Je hoeft echt niet steeds in bed te kruipen zodra je uk in dromenland ligt, maar dagelijks een serie bingen tot een gat in de nacht is ook niet het meest slimme plan.

single ouder ode

Blije mama

Een blije mama is een blij kind (en andersom geldt hetzelfde). Investeer daarom ook in jezelf door regelmatig me-time in te plannen. Je hoeft je daar trouwens ook niet schuldig over te voelen. Niemand kan 24 op 24 en 7 op 7 met volle energie werken. Ja, werken, want het ouderschap is soms hard werken. Leuk, maar hard.

Neem eens een goed boek vast, plan een avond tv-kijken op zaterdag in samen je beste vrienden Ben & Jerry of kies voor een avondje uit met je jeugdvrienden. Regelmatig een moment ertussenuit kan echt het verschil maken.

Eenvoud

Waar je vroeger op maandag naar de fitness ging, dinsdag avondschool volgde, woensdag standaard op café ging, donderdag opnieuw ging sporten en vrijdag regelmatig een filmpje in de bioscoop meepikte, kun je je agenda nu beter iets minder vol plannen. In theorie kun je met de nodige opvang veel activiteiten behouden, maar je wil niet tegen een burn-out oplopen, toch? Af en toe een avond niks doen (lees: rustig je huishouden op orde brengt) geeft je tijd om op adem te komen van een drukke werkweek.

6 beautyhacks voor single moeders met een drukke agenda

Daten als single ouder? Met deze vijf tips ben je er klaar voor

9 dingen die je niet tegen een single ouder moet zeggen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Een survivalgids voor het alleenstaand ouderschap
Sluiten