Jill
Jill Thuis 13 sep 2018

Smartphone-etiquette voor socialemediaverslaafde millennialmama’s

Als millennialmama hoort sociale media nu eenmaal bij het ouderschap. Als je jezelf niet kunt stoppen om de vijf (wat zeggen we – drie) minuten de online wereld te checken is deze smartphone-etiquette een goede eerste stap. 

Tip: deze lijst is ook een mooie basis om je socialmediaverslaafde oogappel enkele restricties op te leggen.

Appen op de fiets

Door het rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het WhatsApp’en bent is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Helaas is het ook ongepast en levensgevaarlijk, hoogste tijd dat je hier – net als in de auto – een boete voor krijgt. Dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren, dus oefen alvast op eerst afstappen, dan pas je telefoon gebruiken.

Tijdens een gesprek

Met je telefoon bezig zijn terwijl je in real life met iemand aan het praten bent is not done – klinkt belachelijk, maar gebeurt wel degelijk. Heb gewoon even geduld en veins op z’n minst interesse.

In bed

Voor het slapengaan, bij het wakker worden en ‘s nachts tussendoor nog even – je zou van minder slaapproblemen krijgen. En belangrijker: een smartphone in bed is killing voor je relatie. Simpele regel: koop een ouderwetse wekker en verban de telefoon uit de slaapkamer, je zult zien dat je weer meer tijd hebt voor … andere dingen (wink wink). 

Smartphone-etiquette op restaurant

Je kent hen wel: die koppels die tegenover elkaar zitten op restaurant en allebei op hun telefoon zitten te scrollen. Dat is niet alleen dieptriest, het is ook onbeleefd. Leg alle smartphones van je gezelschap op tafel, de eerste die het niet kan laten de zijne te checken is de Chinese vrijwilliger om de rekening te betalen – of toch in ieder geval het aperitief.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is saai, vooral als je iedere dag dezelfde route aflegt. Zinloze dingen doen op je smartphone doodt de tijd en kan prima – meer productieve bezigheden als je mail doornemen zijn trouwens ook mogelijk, al is het misschien niet zo’n goed idee om e-mails te openen buiten de werkuren.

Bellen daarentegen is irritant voor medereizigers. Stuur snel een berichtje dat je belt wanneer je bent afgestapt en werp ondertussen boze blikken naar medereizigers die de smartphone-etiquette nog niet begrepen hebben.

Aan de kassa

Steek je telefoon weg gedurende die vijf minuten dat je aan de kassa staat. Iets met R.E.S.P.E.C.T. voor de cassière.

Tijdens plechtigheden

Of je nu op een bruiloft bent of op een begrafenis, laat je telefoon in je jas of tas. Vooral bellen is uit den boze, maar berichten sturen is ook asociaal. Eventueel zou je op een bruiloft nog wat foto’s kunnen nemen, maar aangezien er altijd een fotograaf aanwezig is, is dit het uitgelezen moment om een keer onbereikbaar te zijn. Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, heeft hopelijk geen uitleg nodig.

Op straat

Natuurlijk moet je af en toe de weg even opzoeken op Google Maps. Maar als je tijdens het wandelen aan het WhatsApp’en bent loop je het risico tegen een paaltje aan te botsen of zo maar de weg over te steken en overreden te worden.

Gebruik je smartphone dus alleen om snel iets op te zoeken of om iemand snel te bellen. Kijk voorts eens om je heen op straat, wie weet spot je nog een schattige hond.

Op je werk

Rokers werken gemiddeld een halfuur per dag minder dan niet-rokers. Maar dat is geen excuus voor niet-rokers om die tijd op Facebook en Instagram te spenderen. Wat betreft het smartphone-gebruik op je werk: bel of app alleen als het iets met je werk te maken heeft. De rest doe je maar thuis.

In de auto

De meeste auto-ongelukken worden tegenwoordig veroorzaakt door smartphonegebruik achter het stuur. Misschien maar gewoon een keer mee stoppen? Dat is trouwens geen suggestie van ons, maar een wettelijke verplichting – en terecht.

Lees ook: Basisetiquette bij het openbaar vervoer die iedereen (eindelijk eens) zou moeten leren

Reageer op artikel:
Smartphone-etiquette voor socialemediaverslaafde millennialmama’s
Sluiten