Jill
Jill Kids 18 jun 2018

7 soorten driftbuien van peuters die iedere ouder herkent

Als ouder van een peuter weet je inmiddels wel dat er verschillende soorten driftbuien bestaan. Het assortiment driftbuien dat je peuter kan hebben is  indrukwekkend uitgebreid, zeker als hij ze allemaal aftikt op dezelfde dag. 

Deze zeven soorten driftbuien herken je vast.

1. De windmolen

Dit is een driftbui voor de gevorderde driftkikker. De moeilijkheidsgraad is hoog.

Je peuter staat stokstijf, schreeuwt en zwaait wild met zijn armen. Tijdens dit soort driftbui vliegen er regelmatig voorwerpen in het rond, meestal gelanceerd vanuit de armen van de peuter in kwestie.

Je kunt hier ook slim gebruik van maken: als je kippen in de tuin hebt of zaden in je tuin wilt zaaien, biedt de windmolen hulp.

2. De gelatinepudding

Je kunt de gelatinepudding herkennen aan zijn verslagenheid en slordige elegantie. Je peuter zakt dramatisch op de grond alsof ‘ie smelt. Soms – voor slechts een fractie van een seconde –  zou je willen dat ‘ie ook daadwerkelijk verdwijnt. Maar je pakt je liefste gelatinepuddinkje op, belooft een muntje voor de brandweerauto die voor de winkel staat en alles is weer in orde.

3. De golf

Peuters die de golf beoefenen liggen horizontaal op de vloer. Hun lichaam beweegt als een vloedgolf heen en weer. Als je dichter bij je golfje probeert te komen deinst ‘ie terug. De golf brengt ook willekeurig puin met zich mee.

4. De sirene

Zelfs geduldige ouders zijn soms overweldigd door dit soort driftbui. Bij de sirene ligt je peuter namelijk heel stil terwijl ‘ie op hoge toon begint te jammeren. Het geluid dat hij daarbij voortbrengt, lijkt op een waarschuwingssirene. Doordat je kind zijn lichaam helemaal opspant, wordt hij honderd keer zwaarder dan normaal. Waardoor je hem onmogelijk kunt opheffen.

Je kunt de sirene uitschakelen, maar daar heb je (helaas) bijna altijd een hulpmiddel bij nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een iPad waarop Peppa Pig staat te dansen.

5. De schroef

De schroef kenmerkt zich door op de grond trappelende peuterledematen. Bij de schroef ligt een peuter plat met zijn rug of buik op de grond, waarbij linkervoet en rechterhand afwisselend met rechtervoet en linkerhand op de grond beuken.

Het ziet er op het eerste gezicht uit alsof je peuter gek doet, maar in feite is het een snood plan om zijn of haar zin te krijgen. Deugniet.

6. De stervende zwaan

Het ene moment is iedereen gelukkig: je kleintje kijkt vrolijk naar ‘Frozen’-spullen in de speelgoedwinkel. Het volgende moment laat je kleintje zich expres en theatraal op de grond vallen.

De stervende zwaan heft het hoofd vanuit zijn ingestorte positie sierlijk op, met een rood aangelopen gezicht en rollende tranen en laat zijn hoofd daarna weer sierlijk naar de grond gaan. Daarna begint de cyclus opnieuw. Peuters die hier pro in zijn, kunnen tegelijkertijd nog een verlangende hand uitrekken naar datgene wat ze willen.

7. De tornado

Dit is misschien wel de meest gevreesde driftbui. De tornado veegt namelijk alles van zijn pad. Een peuter die in tornado-modus zit, slingert met zijn armen, sprint, stampt, draait en stampt dan nog wat meer.  Alles wat ‘ie op zijn pad tegenkomt, wordt genadeloos in de tornado gezogen en de kamer in geslingerd.

Lees ook: 4 redenen om de driftbui van je peuter niet te negeren

Reageer op artikel:
7 soorten driftbuien van peuters die iedere ouder herkent
Sluiten