Jill
Jill Culinair 12 aug 2018

Zo maak je albondigas, Spaanse balletjes in tomatensaus

Een tafel vol lekkere tapas is altijd een feest, maar doordeweeks is het niet evident om lang in de keuken te staan en verschillende gerechtjes te maken. Als je genoeg van deze albondigas ofwel Spaanse balletjes in tomatensaus maakt, heb je een complete maaltijd die ook je kinderen zal smaken. Lekker met knapperig brood.

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  •  500 gram gehakt naar keuze
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook, geperst in de knijper
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 beschuit, verkruimeld
  • Peper en zout

Voor de tomatensaus :

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 gedroogd chilipepertje, verkruimeld
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 25 cl witte wijn of water
  • 1 eetlepel peterselie, gehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Recept

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Meng het gehakt met alle ingrediënten en draai hier kleine balletjes van. Dat gaat het best met vochtige handen. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 minuten in de oven.
  3. Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote (hapjes)pan waar straks de gehaktballetjes ook bij passen. Fruit de ui tot die lichtbruin kleurt. Bak de knoflook en het verkruimelde pepertje 1 minuut mee.
  4. Blus af met de witte wijn of water en kook 2 minuten op hoog vuur.
  5. Draai dan het vuur lager en schenk de bouillon en de tomatenblokjes in de pan. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Laat de saus nog 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Haal de gehaktballetjes uit de oven en leg ze in de saus. Laat 10 minuten mee garen met het deksel op de pan. Bestrooi met de peterselie en serveer met knapperig brood.

Het ideale hapje vooraf bij deze Spaanse balletjes in tomatensaus? Dat zijn nacho’s uit de oven.

Nog meer inspiratie en recepten vind je op Culy.

Reageer op artikel:
Zo maak je albondigas, Spaanse balletjes in tomatensaus
Sluiten