Jill
Jill Kids 14 feb 2019

Leuk en leerzaam: 5 spelletjes om het alfabet te leren

Na veel dada‘s wordt het stilletjes aan tijd voor je kind om het hele alfabet te leren. Deze spelletjes om het alfabet te leren zijn daar ideaal voor. 

Gekleurde hagelslag

Vraag wat kinderen het allerliefste willen en behalve een kindermenu van een zekere gele M-gigant, willen ze vooral kliederen. Of met eten spelen. Bij dit spelletje mag je lekker met de handen door het eten woelen, of eigenlijk moeten we zeggen: door de hagelslag.

Kieper een pak gekleurde hagelslag om in een grote vierkante bak (een bakplaat werkt ook goed), print alle letters van het alfabet uit op A4-tjes en laat je kind met een kwast, of zijn of haar vingers de letters na tekenen in de hagelslag.

Is je kind niet echt gek op de gekleurde spikkeltjes? Met zand, zout, kinetisch zand of glitters werkt het ook.

Het alfabet monster

Dit is een leuk spelletje om het alfabet te leren als je kind nog erg klein is. Maak van een oude papierdispenser (waar bijvoorbeeld vochtige doekjes in gezeten hebben) een alfabet monster. Plak oogjes aan de binnenkant van het deksel, en plak de letters van het alfabet op oude flessendoppen of kartonnetjes.

Zet vervolgens een gek stemmetje op. “Mmmm, ik heb ontzettend zin in de letter… R!” De fantasie van je kind doet de rest.

Pinterest

Met domino stenen

Dingen laten vallen is misschien nog wel beter dan kliederen met eten. Als je nog wat oude dominostenen op zolder hebt liggen: pak ze uit de kast en laat je kind er letters mee vormen.

Print de letters uit op groot papier, maak een route met een beginpunt en een eindpunt en laat je kind de stenen via deze route achter elkaar zetten. Is de letter compleet? Dan mogen de stenen om worden gegooid.

Pinterest

Met klei

Behalve provisorisch in elkaar gedraaide asbakken, kun je met klei ook leerzame dingen doen. Zoals het alfabet leren. Print wederom de letters uit op groot papier en laat je kind met gekleurd klei de letters namaken.

Knip en plak uit tijdschriften

Dit is een leuk werkje voor als je kind zich verveelt. Verzamel een grote stapel tijdschriften waar naar hartenlust in geknipt en gescheurd mag worden. Leg deze neer op tafel met daarnaast een groot stuk karton of papier waarop alle letters van het alfabet staan.

Laat je kind alle letters – van A tot en met Z – die hij maar kan vinden in de tijdschriften en kranten uitknippen en opplakken. De kunst is om er zoveel mogelijk te vinden en het liefst van elke letter een paar.

Pinterest

Reageer op artikel:
Leuk en leerzaam: 5 spelletjes om het alfabet te leren
Sluiten