Standbeelden van een baarmoeder? Je vindt ze in Qatar

Uit

Benieuwd hoe die kleine ukkepuk eruit zag toen hij nog in je buik zat? Dan moet je in Qatar zijn, bij de standbeelden van een baarmoeder gemaakt door Damien Hirst.

Damian Hirst

De Brit Damian Hirst is een van de bekendste hedendaagse kunstenaars. Zijn bekendste werken bestaan uit dieren die gepreserveerd worden in een aquarium, waaronder een tijgerhaai, een schaap en een koe. Dat het leven en de dood een grote inspiratie voor hem zijn is wel duidelijk.

Standbeelden van een baarmoeder

Voor zijn meest recente werk vond hij opnieuw inspiratie in die eeuwige cyclus. Het bestaat uit 14 kolossale bronzen sculpturen die je net buiten een ziekenhuis in de hoofdstad van Qatar kunt bewonderen. De installatie heet ‘The Miraculous Journey’ en je ziet de evolutie van een baby in de baarmoeder.

Van de bevruchting van een eitje tot de verschillende stadia van de foetus en uiteindelijk een veertien meter grote volgroeide baby. Het kleinste standbeeld is vijf meter hoog, het grootste elf. Alles bij elkaar weegt het kunstwerk 216 ton.

Weetje: de sculpturen waren al klaar sinds 2013 maar werden bedekt tot de grote onthulling in 2018 en er was zo’n 17,5 miljoen euro mee gemoeid.

Lees ook: Deense kunstenaar maakt reuzen van hout en verstopt ze in de natuur