Jill
Jill Thuis 19 aug 2019

Er is leven na de scheiding: in 9 stappen naar een harmonieus co-ouderschap

Als je samen aan kinderen begint, wil je dat het liefst ook samen afmaken, maar soms loopt het anders en dan moet je improviseren. En dat kan hartstikke goed gaan. Daarom zijn hier 9 belangrijke stappen om een harmonieus co-ouderschap te creëren.

Harmonieus co-ouderschap

1. Zorg dat je een leuke ex bent

Gooi nooit met modder, maar wees loyaal en discreet. Je kinderen identificeren zich met mama én papa, dus als jullie iets naar over elkaar zouden zeggen, betrekken zij dat indirect op zichzelf.

2. Ga naast elkaar wonen

Dat bedoelen we uiteraard niet letterlijk, maar probeer toch op zijn minst in elkaars buurt te wonen. Zo kunnen de kinderen mama/papa snel een bezoekje geven als ze daar nood aan hebben wanneer ze op dat moment niet bij mama/papa wonen. Grootste pluspunt? Je kinderen krijgen niet het gevoel dat ze moeten kiezen.

3. Voorkom partijen

Hoewel een scheiding soms niet de beslissing is van beide ouders, is het wel heel belangrijk dat je die suggestie wekt bij je kinderen. Als een van de ouders zich immers opstelt als een slachtoffer, neigt het kind automatisch naar hem/haar toe. Dat is lief, maar niet erg gezond want je kind voelt zich al snel verantwoordelijk voor jouw geluk en als dat niet op tijd ophoudt, kan het een destructief patroon worden. Cliché maar waar: kinderen zijn kinderen. Dat betekent dat de ouders voor ze zorgen – niet andersom.

4. Deel een oppas

Als je kleine kinderen hebt en allebei werkt, is een oppas een stabiele factor. Zij weet precies wat ze op maandagavond hebben gegeten (toen ze bij papa waren) en met wie ze op woensdag hebben gespeeld (toen ze bij mama waren). Ook weet ze of ze laat naar bed zijn gegaan (die avond dat er vrienden kwamen eten) of juist vroeg (omdat ze ‘s middags al lastig waren) of er een schoolreisje is geweest of een toets (stress).

5. Maak geen ruzie over geld

Maak geen ruzie over geld. Dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, maar besef dat iedere cent een investering in de toekomst kan zijn. Zelfs als je geen geliefde meer bent van je ex, blijven jullie wel allebei de ouders van jullie kind.

Als ze verliefd zijn, voor het eerst liefdesverdriet hebben, examens moeten maken, geslaagd zijn (of juist gebuisd), zich gaan verloven, trouwen, kinderen krijgen en weer gaan scheiden: op al die momenten moet je er voor je kind zijn. Allebei. Daar wil je geen prijskaartje aan vasthangen.

6. Gun elkaar geluk

Ja, de vriendin van je ex is dat misschien 10 jaar jonger dan jou en daar kun je je onzeker over voelen. Maar als ze gelukkig zijn samen dan is dat hun zaak. Jij zou toch ook het liefst hebben dat je ex jou steunt als je bijvoorbeeld opnieuw zwanger bent met je nieuwe partner?

7. Zorg voor duidelijkheid

Hoewel de familieplanner vroeger een punt van discussie was, is plannen bij co-ouderschap belangrijker dan ooit. Als je niet door een deur kunt met je ex wil je niet dagelijks aan de telefoon met hem/haar hangen, maar houd elkaar wel op de hoogte (bijvoorbeeld kort en bondig via mail/whatsapp). Hierdoor zijn dingen die vroeger impliciet waren gebleven (wie gaat met ze shoppen, wie brengt ze naar voetbal, hoe denken jullie over cadeaus, wat verstaan jullie onder gezond eten, wie betaalt wat voor het spaarplan) ineens expliciet geworden. En dat helpt.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Er is leven na de scheiding: in 9 stappen naar een harmonieus co-ouderschap
Sluiten