Neem afscheid van de winter met deze stoemp met witte kool en spek

Culinair

De winter is bijna ten einde, dus geniet nog van de lekker winterse groenten nu het nog kan. Deze stoemp met witte kool, boerenkool en spek is net even wat anders dan de klassieke worteltjesstoemp met worst. 

De boerenkool bakken we eerst in een beetje vet van het spek. Daarna gaat ‘ie door de stoemp. We voegden op aanraden van ons zusje Culy ook nog witte kool toe, maar je kunt ook spitskool of andere koolsoorten gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kilo bloemige aardappelen
  • 3 grote handen boerenkool, fijngesneden
  • 2 grote handen witte kool (of andere kool), fijngesneden
  • 4 plakken ontbijtspek + het vet
  • 3 tenen knoflook
  • 120 ml melk
  • 60 ml room
  • 2 koffielepels bieslook, fijngesneden
  • Een klont boter
  • Zout & peper

Zo maak je deze stoemp met witte kool, boerenkool en spek

  1. Schil de aardappelen en doe ze in een ruime pot met water. Plet de tenen knoflook en voeg die ook toe. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  2. Terwijl de aardappelen koken, kun je het spek knapperig bakken. Schep de plakken uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Gooi het vet uit de pan niet weg, maar bak er de witte kool en boerenkool gedurende een paar minuten in tot de kool gaar is, maar nog wel een bite heeft.
  3. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pot. Doe de melk en room erbij en breng aan de kook. Stamp de aardappelen daarna met een pureestamper tot een mooie puree. Schep dan ook de kool erdoor en meng door elkaar. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  4. Verkruimel het spek over de stoemp, en serveer met een klont boter erop en wat fijngesneden bieslook. Lekker met een stukje worst!