Britt
Britt Kids 24 jul 2019

4 simpele taalspelletjes die leuk én educatief zijn voor je kind

Is het soms moeilijk voor je kind om spelen met taal leuk te vinden? Dan zijn deze taalspelletjes gegarandeerd je eerste hulp bij (taal)nood. Ze zijn simpel, leuk en nog eens educatief ook. 

1. Sommen maken met woorden

Op school leert je kind al over woorden die samen een nieuw woord vormen, zoals ‘bloem’ en ‘pot’ die samen ‘bloempot’ vormen. Maar niets is zo leuk om zelf samenstellingen te gaan maken die de meest gekke woorden kunnen vormen. Zo maak je bijvoorbeeld van ‘broodje’ en ‘hagelslag’ het woord ‘bragelslag’. Wees maar zeker dat er gegiecheld zal worden.

2. Om ter meeste woorden

Bij dit spelletje is het de bedoeling om met een lang woord zo veel mogelijk andere woorden te maken. Van het woord ‘lantaarnpaal’ kan je bijvoorbeeld deze woorden maken: lantaarn, paal, lat, taal, pan, enzovoort. Degene die de meeste woorden kan bedenken, die wint.

taalspelletjes

 

3. 20 vragen

Een kind neemt een woord in gedachten, bijvoorbeeld ‘stoel’. De anderen moeten proberen het woord te raden door vragen te stellen, zoals ‘is het een voorwerp?’. Opgelet: kunnen de kinderen het woord niet raden na 20 vragen, dan verliest de groep en wint het kind dat het woord bedacht heeft.

4. Het wasknijperspel

Dit spel is vooral bedoeld om het maken van huiswerk te stimuleren, zowel taken over taal als andere vakken. Verstop eerst verschillende wasknijpers in de woonkamer (of meerdere kamers om het moeilijker te maken). Telkens wanneer je kind enkele oefeningen af heeft, mag hij een wasknijper gaan zoeken en het op de afgesproken verzamelplek leggen, bijvoorbeeld een kommetje.

Om de zoveel wasknijpers krijgt je kind enkele letterkoekjes. Wanneer hij volledig klaar is met huiswerk maken, moet hij proberen met de verzamelde letterkoekjes een zo lang mogelijk woord te maken. Als beloning mogen ze achteraf uiteraard helemaal opgesmikkeld worden.

taalspelletjes

Meer spelletjes?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
4 simpele taalspelletjes die leuk én educatief zijn voor je kind
Sluiten