Voorkom die gaatjes met deze tips om tanden te poetsen met je peuter

Body & beauty

Er zijn vast kinderen die zonder problemen tweemaal per dag hun tandjes blinkend schoon poetsen. Maar als dat niet het geval is bij jou kroost, zijn hier nog wat tips die tandarts Anna Dieleman aan ons Nederlandse tweelingzusje Famme meegaf.

1. Laat je peuter beginnen

Geef je kind de gelegenheid om eerst zelf een tijdje met de tandenborstel te ‘poetsen’ en complimenteer hem of haar met het goede poetswerk. Als je kind aangeeft er genoeg van te hebben neem je de tandenborstel over en poets je zonder er een groot punt van te maken nog even snel de tanden en kiezen na.

2. Gebruik een app

Een app kan helpen om je kind duidelijk te maken hoe lang hij of zij moet poetsen voordat de tandjes goed proper zijn.  De bekendste tandenpoets-app Brush Up werkt goed, maar ook de Nederlandse app Tandenland of bijvoorbeeld de Disney Magic Timer maken van het tandenpoetsen een spelletje.

3. Zing een tandenpoets-liedje

Leer een liedje over tandenpoetsen uit je hoofd en zing het voor je peuter tijdens het poetsen. Gegarandeerd succes. Mocht je een beter liedje kennen dan de discohit hieronder: deel hem vooral met ons op Facebook.

4. Houd een vaste volgorde aan

Zoals je in het liedje hierboven al hoort is het handig om een routine te volgen. ‘Eerst de bovenkant, dan de onderkant, dan de binnenkant en dan de buitenkant.’ Als je dit aanhoudt weet je kind na een aantal keer poetsen waar het aan toe is en wordt het vanzelf routine.

5. Blijf volhouden!

Zoals wel vaker bij lastige dingen geldt: wees consequent en blijf vooral volhouden. Hoe vervelend het ook is: de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kind begrijpen dat tweemaal per dag tandenpoetsen er nu eenmaal bijhoort. Geef niet toe aan driftbuien en maak geen uitzonderingen, dan komt het na een tijdje (of iets langer) echt goed.

Lees ook: Een avondroutine creëeren? Dat doe je zo!