Jill
Jill Thuis 8 jun 2019

7 tips om de babykamer zo fijn mogelijk in te richten voor je baby

De babykamer inrichten is voor vele mama’s in spe een van de leukste dingen aan zwanger zijn. Buiten het feit dat er een kleintje aankomt, natuurlijk. Wij hebben nog 7 algemene tips om de babykamer in te richten.

Een optimale slaapomgeving voor je baby

1. Rust en stilte

Je kindje zal de komende maanden (zo niet jaren) veel in die kamer doorbrengen en dan vooral al slapend. Daarom is het belangrijk dat de babykamer relatief rustig is.

Je kind kan heus wel tegen af en toe wat gerommel op de gang of het geluid van een televisie die zachtjes op de achtergrond speelt. Maar als je aan een drukke weg woont of er aan de overkant van de straat een groot bouwwerf is, is het niet ideaal om je kind aan die kant van het huis te laten slapen.

2. Lichtinval: yay or nay?

Je wilt je kind uiteraard niet in een berghokje leggen waar geen straaltje zonlicht binnen kan. Maar het is we zo handig dat je het zonlicht kunt weren mocht je dat op een bepaald moment willen.

Zeker wanneer je baby/peuter/kleuter overdag nog slaapt is het handig om ofwel rolluiken ofwel verduisterende gordijnen te hebben. Zo wordt dat dutje in de namiddag zo lang mogelijk gerekt zodat jij net dat beetje langer kunt rusten of op je gemak wat huishoudelijke klusjes op orde kunt brengen.

3. Kleurgebruik in de kamer van de baby

Kleuren hebben veel invloed op je baby. Knalkleurtjes kunnen voor onrust zorgen en het is dus beter om dat te vermijden. Blauw- of groentinten, of pastelkleuren daarentegen zijn wat neutraler en brengen rust.

4. Goede temperatuur

Je wilt misschien een lekker warm plekje creëeren voor je baby maar eigenlijk ligt de ideale temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Tip: een temperatuurmeter op de babykamer is geen overbodige luxe.

5. Opgeruimde kamer

Organiseer alles op de babykamer en blijf dit ook goed onderhouden. Laat geen rommel slingeren, want net zoals jij vervelend wordt wanneer een hoge stapel ongestreken kleding je ligt aan te staren terwijl je probeert tv te kijken, kan rommel ook je baby een onrustig gevoel geven.

Daarnaast is het ook gewoon niet fijn voor jezelf als je baby op de commode ligt en je de slaapzak ergens anders hebt laten slingeren.

6 x prachtige geboorteposters die iedereen in de babykamer wil hebben hangen

6. Zitplek voor jezelf

Je zal heel wat tijd doorbrengen in de babykamer, ook als je baby slaapt want wie kijkt er niet graag naar zo’n droom van een kind terwijl die kleine lachjes op zijn of haar snoetje verschijnen? Denk daarom ook aan jezelf bij de inrichting van de babykamer door een zitplek voor jezelf te voorzien. Een fijne zithoek met een comfortabele stoel is al goed genoeg, als is een toffe boekenkast om de eerste boekjes van je kind in te plaatsen ook altijd leuk. Zo heb je meteen een leeshoekje wanneer je baby al een flinke peuter is geworden!

7. Minimale inrichting

Een georganiseerde en opgeruimde babykamer is belangrijk en een minimalistische inrichting draagt daar nu eenmaal aan bij. Dat wil zeggen: zo min mogelijk speelgoed op de kamer. Berg dat op in de woon- of speelgoedkamer zodat je kindje geen last heeft van te veel prikkels.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 tips om de babykamer zo fijn mogelijk in te richten voor je baby
Sluiten