Rachelle
Rachelle Kids 3 apr 2019

Deze 9 gewoontes zorgen voor een (nog) betere band met je kind

Elke ouder wil natuurlijk een goede band met zijn kind en gelukkig heb je dat grotendeels zelf in de hand. Door onderstaande 9 gewoontes toe te voegen aan je dagelijkse routine wordt de band met je kind nóg sterker.

1. Knuffelen

Een mens heeft minstens vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht om stabiel te blijven en twaalf om te groeien. Dat is tenminste wat Virginia Satir zei, volgens velen de grondlegger van gezinstherapie. Geef je kind daarom een stevige knuffel bij het opstaan, een dikke zoen wanneer je hem van school haalt en ook zeker een lange knuffel voor het slapengaan.

2. Samen spelen en lachen

Wanneer je samen lacht en plezier hebt komen er bij jullie beiden twee stoffen vrij: endorfine en oxytocine. Dit laatste wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en speelt een belangrijke rol bij de band tussen ouder en kind. Endorfine zorgt dan weer voor een gevoel van geluk. Daarnaast leert dagelijks lachen je kind om niet alles even serieus te nemen en helpt het tegen heel wat angsten waar kleine kinderen nu eenmaal mee kampen.

3. Ga offline

Leg die smartphone aan de kant wanneer je bezig bent met je kind en schenk je zoon of dochter jouw volle aandacht. Zo zal je kind meer open zijn en sneller zijn geheimpjes met jou delen. Ook is dit belangrijk voor zijn zelfvertrouwen: later zal hij herinneren dat hij belangrijk genoeg was om écht naar te luisteren.

4. Praat over grote stappen om de band met je kind te versterken

Tijdens het opgroeien gaan kinderen in een sneltempo van de ene fase naar de andere: de tut wegdoen, voor het eerst naar de lage of middelbare school, eerste liefdes, enzovoort. Wanneer je hierover op een ontspannen manier praat met je kind, maak je deze grote stappen een beetje makkelijker.

5. Maak tijd voor jullie tweetjes

Zorg ervoor dat je elke dag minstens een kwartiertje tijd hebt met z’n tweetjes. Verzin een leuk spelletje of laat je kind zelf kiezen. Maak het gezellig en overlaad zoon- of dochterlief met kussen en knuffels.

6. Laat emotie toe

Het uiten van emoties is zeer belangrijk voor een kind. Indien dit niet gebeurt kan dit zijn gedrag negatief beïnvloeden. Daarnaast versterkt het jullie band enorm wanneer je kind zijn hart kan luchten.

Ook hoe jij ingaat op bepaalde emoties is van groot belang. Zo reageer je best niet kwaad op boze gevoelens, maar ga je best op zoek naar de tranen en angsten die achter deze woede zitten. Na een uitbarsting zal je kind zich veel relaxter voelen en ook meer verbonden met jou.

7. Luister en begrijp

Verbinding begint met luisteren. Toon oprechte interesse wanneer je kind je iets vertelt. Stel vragen en leef je in in de situatie. Probeer ook zo min mogelijk te antwoorden met knikjes en ‘uhuh’s’, al doet elke ouder dat natuurlijk af en toe, da’s niet erg.

8.  Geniet van het moment

Elk moment van interactie gedurende de dag is een kans om jullie band te versterken. Wees je daar bewust van en probeer de waarde van de allerkleinste momenten in te zien. En geniet daar ten volle van, in het hier en nu.

9. Qualitytime voor het slapengaan

Breng je kind ietsje vroeger naar bed dan normaal, zo krijg je een extra moment samen. Neem uitgebreid de tijd om je dochter of zoontje een goede nachtrust te wensen en nog even bij te babbelen. Zo’n veilig en gezellig moment met het nachtlampje aan zorgt ervoor dat je kind makkelijker praat over gebeurtenissen en zorgen.

Voor eventuele angsten of problemen hoef je zeker niet meteen een oplossing te zoeken. Een luisterend oor bieden en een goede knuffel geven is op dat moment meer dan genoeg.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Motherly

Reageer op artikel:
Deze 9 gewoontes zorgen voor een (nog) betere band met je kind
Sluiten